• Egy éve elhúzódó hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlö!20 éves egyetemista vagyok, tavaly nyáron egy fogászati kezelést, követően, mely során erőss antibiotikumot szedtem, hírtelen fellépő hasmenéses tünetek jelentkeztek. Ezek azonban nem enyhültek a későbbiekben. Gyomor és vastagbéltükrözés során megállapított enyhe gyomor és vastagbélgyulladásomra pentasát szedtem, de a panaszok csak rövid ideig és kis mértékben csökkentek.Nemrégiben elvégzet H2 kilégző teszt eredménye minimális alatti felszívódás, ebből következően laktóz intolerancia. Azóta nem fogyasztok tejterméket illetve laktáz rágótablettát veszek be, tüneteim még sem enyhülnek. A nagy mennyiségű hasfogó szedése az egy év alatt, nagyon minimális hatékonysághoz vezetett. Ilyenkor mit lehet még tenni?Válaszát előrre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Antibiotikum kezelést követően gyakran jelentkezik hasmenés, de ez az esetek túlnyomó többségében spontán és rövid időn belül gyógyul. Az egy éves fennállás valószínűtlenné teszi a fertőzéses eredetet. Ha jól értelmeztem a leírást, H2 kilégzési tesztje pozitív volt, ez laktóz-intoleranciát jelez. Ez nem csak önállóan jelenhet meg, hanem vékonybél-károsító betegségek kapcsán is jelentkezhet, ilyenkor nem segít igazán a laktóz kihagyása az étrendből. Bennem elsősorban a lisztérzékenység lehetősége merült fel (vérvétel és tükrözés során végzett mintavétellel  igazolható), de életkora alapján krónikus gyulladásos bélbetegsége is lehet (negatív colonoscopia után a Crohn-betegség marad). Ennek igazolására a vékonybél radiológiai vizsgálata szükséges (enterographia, CT-enterochlysis) vagy a manapság sokat emlegetett kapszulás endoszkópos vizsgálat.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroentreológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-29 21:47:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: