• Éjszakai rejtéjes hasfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Eddig 3 alkalommal (decemberben, egy hete, és tegnap) jelentkezett az alábbi hasfájás: - mindhárom esetben korán reggel, 5 és 6 óra között hirtelen kezdődött 6-7 órányi alvás után (a hasfájás ébreszt fel) - a fájdalom 1 percig tart, aztán teljesen megszűnik, majd periodikusan ismétlődik 1-2 percenként - az egyes fájdalmak fokozatosan erősödnek, tehát az első még nagyon gyenge, a 5-6. már igen erős - a 3-4.fájdalom után kimegyek a mellék helységbe, ahol jelentős székletürítés történik, majd ezt követően a fájdalom elmúlik, és némi díszkomfort érzés marad hátra - az egész hasfájás és székletürítés 15-20 perc alatt lezajlik - visszafekvés után el tudok aludni. Reggel ébredés és reggeli után újabb székelés jelentkezik, de ezt már fajdalom nem kíséri - a nap többi részében a hasam érzékeny, az étvágyam kicsit rosszabb, de a nap végére teljes mértékben normalizálódik a helyzet. Mind a három alkalommal pontosan ez a fogatókönyv zajlott le. A decemberi volt a legerősebb, a második, és a tegnapi alkalom is fájdalmas volt, de még tűrhetően. A táplálkozásom rendben van, a székletem is naponta egy, esetleg két alkalommal van, normális módon. A hasammal egyébként nem szokott gond lenni. A második hasfájós alkalom előtt voltam ultrahang vizsgálaton (vese ciszta keresés miatt), és mindent rendben találtak, még a tavalyi ciszták is felszívódtak. Első sorban arra tudok gyanakodni, hogy esetleg a bélflórámmal van valami gond, ezért 1-2 hónap Prograst kúrát tervezek. Ezen kívül elképzelésem sincs mi lehet ennek az oka, remélem a tisztelt doktor úrnak vannak ötletei. Köszönettel: Szalai Alex

        Dr. Plósz János válasza a hasfájás témában

        A Progastro jó ötlet, főleg ha mellé könnyű-vegyes diétát tud társítani, valamint hasznos lehet a kúra megkezdése előtt egy méregtelenítő jellegű enyhe hashajtás is. A bő folyadék- és rostfogyasztás és a rendszeres intenzív testmozgás segíthet a bélmotilitás rendezésében és a panaszok megelőzésében.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. április 19., 11:36; Megválaszolva: 2011. április 19., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: