• A bélbiopszia hozhat álnegatív eredményt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő! Már egy jó ideje küzdök különböző emésztőrendszeri panaszokkal. Eleinte csak puffadás, hamar kialakuló teltségérzés, bélzuborgás jelentkezett, aztán jöttek a székletproblémák, ami alatt azt értem, hogy volt úgy, hogy 2-3 napig nem tudtam WC-re menni, után viszont egy nap mentem 4-5 alkalommal is, és a széklet állaga sem volt normális, laza szerkezetű, krémes állagú. Egy-két hónapja azonban már sokkal kellemetlenebb tüneteim is lettek, minden étkezés után gyomor illetve bélgörcseim voltak, kellemetlen érzés volt az egész hasamban, én úgy fogalmaznék, hogy amit megettem az bántotta a beleimet. Ezekkel a panaszokkal elmentem orvoshoz, voltam laborvizsgálaton, ahol vettek vért, vizelet és székletmintát is. Minden negatív lett, vagyis a vérképemnél az Eosinophil granulocita szám magasabb volt, 5,7-es értéket mutatott. Ez alapján kaptam féreghajtót, de az sem használt, valószínűleg nem voltam férges. Voltam gyomortükrözésen is, ott sem találtak semmit, annyit mondott az orvos, hogy nagyon lassú az emésztésem. Vettek bélbiopsziát is, amelyet lisztérzékenységre vizsgáltak, de az is negatív lett. A hasi UH sem hozott eredményt, ott is mindent rendben találtak. Ezek után azt a tanácsot kaptam a háziorvosomtól, hogy próbálgassam ki, hogy elhagyok különböző élelmiszereket az étrendemből, és jegyezzem fel a tapasztalatokat. Én a búzával, illetve a gabonafélékkel kezdtem körülbelül egy hete, és azóta megszűntek a panaszaim, újra tudok rendesen étkezni, és a székletem is normális. Ilyen esetben mi állhat a dolgok hátterében? Olyan esetleg előfordulhat, hogy a bélbiopszia álnegatív eredményt hozott? Ugyanis azt tudni kell, hogy nagyon ritkán fogyasztottam olyan ételeket, amik nagy mértékben tartalmaztak lisztet, illetve glutént, nem nagyon ettem tésztákat, kenyeret és hasonlókat, mert nem kívántam, nem esett jól, a kenyértől is csak felpuffadtam. Azonban egy pár hónapja, amióta a fájdalmak is jelentkeztek rengeteg tésztát, kekszet, süteményt fogyasztottam amik mind tartalmaznak búzát...Remélem tud nekem tanácsot adni, vagy valami hasznos információt mondani. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervi panasz témában

        A probléma megoldása igen egyszerű: vérvétel útján meg kell határozni a lisztérzékenysgre specifikus antitesteket: anti TTG és anti EMA. Ha ezek pozitívak (a bélbiopszia ellenére) akkor a lisztérzékenységet igazoltnak tekinthetjük. Azonban azt tudnia kell, hogy gluténmentes diéta tartása mellett a bélbolyhok szerkezete (biopsziás minta képe) rendeződik, az ellenanyagok eltűnnek, így a diagnózis lehetetlenné válik.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. április 18., 17:15; Megválaszolva: 2011. április 19., 14:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: