• Biztos hogy colitis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        28 éves lány vagyok, 4 hónapja tartó emésztési problémákkal. Novemberben két napig nyákos hasmenésem volt kevés vérrel, majd ez sima hasmenés elleni szerekkel kezdett elmúlni, de mikor vissza akartam térni a normál táplálkozásra a nyákos hasmenés visszajött, de vér nélkül és nagyon sok volt a gyomorsavam is, amire omeprazolt kezdtem szedni. az orvos nyugtatott, h semmi komoly bajom nem lehet mivel a véreredményeim teljesen rendben voltak, kivéve a reuma faktor volt egy kicsit emelkedett. ezért természetgyógyászhoz fordultam, tobb mint egy hónapig candida diétát tartottam és különböző gyógyteákat ittam. de sajnos ez sem hozta meg a kívánt eredményt. folyamatossá vált a reggeli gyakori híg (nem hasmenés) , már nem nyákos széklet, kb4szer kell reggelenként wcre mennem és az esti puffadás. a nap többi szakaszát elég jóol viselem, de folyamatos diétával.Végul is rászántam magam egy alapos orvosi kivizsgálásra, kolonoszkóopiát és endoszkópiát végeztek, amin semmi rendelleneset nem találtak. viszont a szövettan a követkzőt mutatta ki: vékonybél: duodenitis chronica praeatrophias jelekkel. a bolyhok magassága egyenletlen, helyenként igen megrövidült, a kehelysejtek száma csökkent a kefeszegély azonban megtartott. a stromában idült lymphocytás, plazmasejtes beszűrődés látható. vastagbél: colitis chronica ulcreosa, remisszióban, vagy enyhe lefolyással, proctitis ulcreosa chronica. salofalkot írt elő 3x2-t és szalofalk végbélszuszpenziót. azt szeretném kérdezni, h a szövettan 100%-san kimutatja a colitist, még akkor is, ha ennek a kolonoszkóopia és a véreredmények semmi jelét nem mutatták? a vékonybélbiopsziámra pedig azt mondta, h lehetséges lisztérzékeny vagyok, de az Iga és IGg eredményeim rendben voltak? nagyon várom válaszát, egy elkeseredett lány

        Dr. Szigeti Nóra válasza a emésztőszervi panasz témában

        Kedves Kérdező! Szövettani eredményei alapján valóban a legvalószínűbb a lisztérzékenység, illetve a proctitis ulcerosa. Amennyiben tartja a lisztérzékenyeknek előírt diétát, akkor az antitestek eltűnnek a szervezetéből, illetve ha a procitis ulcerosa remisszióban (megnyugodott fázisban) van, akkor általában nincs laboreltérés. Mindenképp javasolok szoros gasztroenterológiai kontrollt, ellenőrzést és gondozást.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. április 17., 17:25; Megválaszolva: 2011. április 18., 15:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: