• 60%-os biztonságú biopszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A feleségem kismedencei CT-jén állt: A pancreas farki részénél 4 cm nagyságú, szabálytalan alakú, a kontrasztanyagot finoman inhomogénen halmozó szabálytalan alakú terime figyelhető meg, mely szorosan hozzáfekszik a lép vectralis kontúrjához és a bal mellékvese lateralis szárához, a pancreastól nem választható el. Egyéb leletadatok normálisak. UH-verérelt biopszia eredménye negatív. Tudomásom szerint egy biopszia 60%-os valószínűséggel talál bele a rákos sejtbe (ha van). Mi a további teendő?

        Dr. Plósz János válasza a hasnyálmirigyrák témában

        A biopsziák pozitív illetve negatív prediktív értéke nagyon változó (függ a technikától, az elváltozás méretétől, elhelyezkedésétől, inhomogenitásától). A kérdés az, hogy mi lett az így kapott lelet, magyarázza-e az elváltozást, van-e egyéb riasztó tünet. Mert ha nincs, elég lehet ultrahangos nyomon követés, ha viszont bármi aggasztó tünete van (fogyás, hányás, vérzés), illetve tumormarkerek (vérből meghatározva) magasabbnak adódnak, műtétet javasolnék.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. április 12., 15:44; Megválaszolva: 2011. április 12., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: