• Emésztőrendszeri probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr, 18-21 éves korom között rendszertelenül étkeztem és nem is érdekelt mit, mikor eszek. Ma már lassan 1 éve egészségesen és rendszeresen étkezem. Nem sportolok semmit. Nem volt eddig semmilyen emésztőrendszeri problémám, a családban a nagypapám nyombélfekélyes volt, édesanyám állandó székrekedésben és savtúltengésben szenved már évek óta (50 éves). A tüneteim: oktalanul jelentkező erős hasmenés, gyomorégés, gyomorfájdalom. Ezek édesapám infarktusakor kezdődtek(2010.11.04.), amikor túl sok volt a stressz, vagyis a háziorvos ezt mondta. Azóta valóban folyamatosan stresszelek, de a tüneteim egyszer megjelennek, egyszer eltűnnek. Ennek függvényében gyomornedv ellenálló tablettát szedek és diétázok. Pár napja reggel szúró fájdalomra ébredtem közvetlenül a köldököm alatt, 2-3 órára elmúlt. Ma újra hasmenésre és gyomorfájdalomra ébredtem, jelenleg is ég a gyomrom, pedig ettem. Nem tudom mi lehet a háttérben, de már nagyon fárasztó ezzel együtt élni. Háziorvosom többnyire gyorsan lerendez, ezért Önt kérdezem: milyen változtatásokat tegyek a tünetek megszüntetése érdekében? Mire kéne jobban odafigyelnem? Állhat e mögött komolyabb betegség? Valamint milyen vizsgálatokat ajánlana? (gyomortükrözést hagyjuk!:)) Remélem tud tanácsot adni és válaszát előre is nagyon szépen KÖSZÖNÖM!!! Üdvözlettel: RYT

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező! Ún. protonpumpagátló gyógyszer szedését javasolom. Ha ez nem szűnteti meg a panaszait, akkor szükséges a gyomortükrözés. Ha a hasmenés továbbra is fennáll, akkor a krónikus hasmenés miatt is részletes vizsgálatok szükségesek: részletes laborvizsgálat (pajzsmirigy funkciós vizsgálatok is), hasi UH, lisztérzékenység, laktóz intolerancia, ún. dysbacteriosis (a normál és kóros baktérium flóra egynesúlyának felbomlása), a hasnyálmirigy külső elválasztású részének alulműködését vizsgáló tesztek, egyéb ételallegiát kizárása, de ha ezek nem vezetnek eredményre, vagy a laborleletek kórosak, szükség lehet béltükrözésre is a gyulladásos bélbetegség kizárására.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. április 09., 12:54; Megválaszolva: 2011. április 11., 08:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: