• Állandó gyomorpanaszok fiatalon?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Az emésztési problémáim 14 évesen kezdődtek, jellememet tekintve gyermeknek is igen érzékeny voltam, akárcsak most. Akkoriban az állandó iskolai kudarcok hatására hasfájással, éjjeli hasmenéssel gyomortükrözésen estem át, melynek eredménye gyomorfekély gyanú volt. Ezek a panaszok nyáron erősebbek voltak, télen, hideg hatására kevésbé. Aztán teltek az évek, ezt valahogy „kinőttem”, majd az utóbbi időben újra előjöttek de teljesen más formában. Székrekedésben, szorulásban nyilvánulnak meg (többek közt). 2010. novemberében a háziorvoshoz mentem ezekkel a tünetekkel, aki hasi ultrahang után azt mondta IBS-em van. Írt rá kamilla teát illetve korpatablettát, rostban gazdag étkezésre bíztatott. Ezek betartása után sem javult a helyzet sajnos. De az utóbbi időben egyre rosszabb. Egy héten 2-szer van székletürítésem (ez körülbelül 2 éve áll fönn) és nagyon száraz, kőkemény salakanyag formájában „távozik” nagy erőlködések közepette (ez az utóbbi 2-3 hónapban jellemző de állandó jelleggel) és az is csak nagyon kis mennyiségben. Kb. két ujjnyi mennyiségben, ezért állandóan telítve érzem a gyomrom, nyilal a bélrendszerem egészén, leggyakrabban a jobb bordaívem alatt , illetve a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban az alhasban. (Nőgyógyászati szempontból endometriosis kizárható, urológiai szempontból vesekő eltávolítva 1 hete, vesekőzúzással.) Ami még ezek mellett a tünetek mellett nagy gondot jelent számomra, hogy székelési inger hiányát is érzem, mely hashajtó készítményekkel sem jobb, körülbelül 2 napot kell várnom, hogy hassanak, de addigra meg olyan a hasüregem, mint egy egybefüggő kőhalom... Nem is tudom mikor éreztem a gyomromat utoljára üresnek. Az utóbbi 2 hónapban ha vacsorára (vagy ebédre) véletlenül nehezebbet ettem (leginkább olajos, zsíros, vagy tésztás ételek), éjszaka erős rosszullétre ébredtem, hányinger, hasfájás, hideg veríték kíséretében, mely Rennie antacidum (savlekötő) hatására enyhülni kezdett. Ez év februárjában egy általános vér és vizeletvizsgálat keretében magasabb koleszterin szint volt megfigyelhető a leletemben. (5,6 mmol/L) (Normál testalkatú nő vagyok.) Már a mindennapjaimat is befolyásolja ezek az emésztési problémák, állandó diszkomfort érzés, puffadás (pedig nem távozik elég gáz, mint amennyi kéne), már a házból sincs kedvem kimenni, mert nyomják a hasamat a nadrágjaim stb.. A családban előfordulnak epe és vastagbél gyulladásosak is, lehetnek ezek befolyásoló tényezők? Az utóbbi urológiai vizsgálatom alkalmával készült hasi röntgen, mely alapján kérdezte is az orvos (mellékesen), hogy van e valami emésztési problémám. Ez a felvétel a mellékletben megtalálható. Kérem segítsen, várom válaszát! Üdvözlettel

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        Ha széklete száraz, akkor mindenképp a bő folyadékbevitel az elsődleges javaslat (min. 3 liter naponta, ez a későbbi vesekövesség elkerülésére is jó módszer). A folyadék mellett a rendszeres intenzív testmozgás is szükséges (min. 3x1 óra hetente). Ezen kívül pre- és probiotikumok kúraszerű használata (pl. Progastro825), a gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezés segíthet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. április 08., 13:03; Megválaszolva: 2011. április 10., 17:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: