• Mikor lesz már vége?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nem-specifikus bélgyulladás - címszó alatt tettem fel március 7.-én a kérdésemet, és mivel egyre több bélbetegség zárható ki az eddigi leleteim alapján (székletminta negatív, gyomor-, vastagbéltükrözés negatív,), így egyre közelebb kerülök a fél éve tartó betegségem diagnózisához. Több kérdésem is lenne, kérem, ha lehet, válaszoljon rá. A háziorvosomban nem tudok bízni, ugyanis 2 hónapig folyton csak visszajáratott magához, székletmintára nem küldött el, és egyből, az első vizsgálat alapján rávágta, hogy enterovírus okozta bélgyulladásom van. Ez alapján a gasztroenterológus szakorvosom is igen haragudott rá, nehezményezte ezt a felületességet. Ez az alapja, amiért nem bízok benne. A másik dolog, hogy nem tudom elfogadni azt, hogy mindig pszichoszomatikus okot feltételez a bélpanaszaim hátterében. De könyörgök! Ha mindig csak a jobb oldalon fáj, égnek a beleim, akkor miért lenne pszichoszomatikus vagy enterofóbia? Akkor a bal oldalon is fájnia kellene. És miért van az, hogy a legutóbb felírt Salazopirin hatására elmúlt az égő érzés? Akkor fogadom el ezt a pszichoszomatikus bélyeget, ha a vékonybél vizsgálat is kimutatja, hogy se bélféreg, se idült bélhurut, se egyéb nem mutatható ki, nem diagnosztizálható. Addig nem, hiszen az orvos is tévedhet, és tévedett is. Tegnap voltam a háziorvosomnál, és olyat mondott, hogy a vékonybélt nem lehet vizsgálni, mert nincs tükrözéses módszer rá. Újabb hazugság, hiszen 1. ott van a vékonybél ct, ami kimutatja az eltérést, 2., ha ez így lenne, akkor milliók szenvednének vékonybélbetegségben, tehát ez az állítás nem állja meg a helyét és ilyen kijelentés után hogyan bízhatnék benne? Tehát az 1. kérdésem az lenne doktor Úrhoz, hogy ha már kizárható az, hogy panaszaim hátterében nem vastagbél, gyomor, és nyombélbetegség nem áll fenn, akkor a vékonybél betegségei mivel mutathatók ki, milyen fajta vizsgálatokkal a legpontosabban, a legapróbb eltéréseket is megjelenítve? Illetve, hogy az idült bélhurut és bélféreg vékonybélben való jelenléte kimutatható-e vékonybél ct , vagy valamilyen vizsgálattal? És itt áttérnék a bélféreg, és idült bélhurut magyarázatára, hogy miből gondolom én azt, hogy ez lenne a betegségem. A támpont az az, hogy minden azzal kezdődött, hogy mosatlan, rossz helyen tárolt gyümölcsöt ettem. Rá 1 napra 3 napig tartó hasmenésem volt, és már akkor égő érzést éreztem az alhasban. Erre 2 hónapra Vermox kúra után láttam a székletemben féregpetéket, férgeket 4 nap hosszan, ahogy folyamatosan ürültek ki, egyre kevesebb fekete pöttyöt láttam. És bizony a bélhurut lehet védekezés a férgesedés ellen is: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LkxjG6cpqvIJ:www.napfenyesgyogykozpont.hu/az-ongyogyitas-abeceje-/az-ongyogyitas-abeceje-5.-resz.html+b% C3%A9lhurut+lehet+v%C3%A9dekez%C3%A9s+a+b%C3%A9lf%C3%A9reg+ellen+is&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu És mivel 2 hónapig nem volt a bélféreg okozta bélhurut kikezelve, azt gondolom, hogy az akut, hasmenéses bélhurutom idülté válhatott a kikezeletlen gyógyítgatás miatt. Még az az érv is az idült bélhurut mellett szól,ahogy írtam korábban, hogy bármilyen tejszármazéktól és zsíros ételtől is szorulásom van. És ez miért van? Hát mert a hurutos, gyulladt bél nem tudja a tejet lebontani. A 2. kérdésem az lenne a bélhuruttal kapcsolatosan, hogy ha valahogy sikerül igazolni, hogy igen, valóban idült bélhurut áll fenn, akkor milyen gyógyszeres gyógymódok léteznek a hurutos bél gyógyítására? Mivel sok információ nem lelhető fel az Interneten erről, ezért is kérem, írjon róla. Illetve tudom, hogy glaubersós víz rá a gyógymód még. Ezt iszom, bár nem tudom, mikorra várható a gyógyvíz ivása mellett teljes gyógyulás. 3. kérdésem az lenne, hogy 3 vermox kúra és 1 decaris kúra után mennyi az esélye annak, hogy vannak-e még bennem férgek? Az ügyeletes orvos szerint ennyi féreghajtónak ki kellett vinnie a férgeket. Ön mit gondol erről? Egyáltalán hogy lehet az, hogy ha már nincsenek bennem, akkor miért fáj még mindig a vékonybelem? Esetleg bélfekélyt tud-e okozni a bélféreg? Ugyanis amikor panaszaim vannak, mindig csak erre tudok gondolni, hogy valami ott belül mar. Ennyi lenne az enterofóbiám, amire az orvos gondolhat, de több nem, ugyanis én jól ismerem magamat, tudom, hogy ha nem fáj, akkor nem képzelek be semmit se. De hogy beképzelem és attól fájna, na hát ez röhejes és valótlan. Nagyjából ennyi lenne, lassan már 6 hónapja gyötrődök a panaszaimmal, sokszor az öngyilkosságon gondolkodok, hiszen ennyi kínszenvedést még soha nem éltem át. Nem tudom felfogni, hogy miért kell minden egyes vizsgálatra 2 hetet várni, majd két hetet a szövetminta eredményeire, majd újabb 2 hét, ebbe az ember beleőrül, mert már lassan azt hiszem, nem is áll szándékukban az orvosoknak engem meggyógyítani, hogy nincs is esély a gyógyulásra, holott pedig van, hiszen minden bélbetegség gyógyítható az ultrahangot vizsgáló orvos szerint, amikor nála rákérdeztem a múltkor. Olyan érzésem van már, hogy műtét nélkül nem is tudok én ebből helyrejönni. Azt kell mondjam, ami Magyarországon egészségügy név alatt folyik, az nem betegbiztosítás, hanem halálbiztosítás, mert még a végén a Posta Imrének lesz igaza, ha nem tudnak az orvosok kigyógyítani ebből a bélbetegségből. Tehát szeretnék pontot tenni ennek az egésznek a végére, egy utolsó vékonybél vizsgálattal bezárólag és akkor nem tudják rámfogni, hogy beképzelem, és hasonló marhaságok, hiszen lesz bizonyítékom a tüneteimre, és egyben gyógymód is. 4. és utolsó kérdésem, az lenne, hogy a Doktor Úr mit javasol, milyen irányban vizsgáljanak tovább és hogy Ön szerint, ahogy összeáll a kép a panaszok és a történet alapján, mi lehet a betegségem? Tudom, hogy Ön a távolból is inkább csak találgatni tud a betegségre a történet alapján, de nem véletlen teszem fel a kérdésemet, hiszen 6 hónapja nem jöttem még helyre. És tudom, hogy az orvostudomány nem ismer találgatásokat, itt csak a diagnózis számít, de ha végeztek a vizsgálatokkal, és helyre jövök, akkor ez a betegségtörténet mások számára is tanulságos lehet, hogy milyen nagy ára van egy apró hibának, amikor az ember mosatlan gyümölcsöt fogyaszt. Ezek végett kérem válaszoljon egy kilátástalanságban szenvedő betegnek! Tisztelettel köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a bélgyulladás témában

        A vékonybél vizsgálatára valóban korlátozottak a lehetőségeink. Jelenleg ami eléhető: vékonybél endoscopos vizsgálat, un. kettős ballon endoscopia (altatásban a szájüreg, majd a végbél felől elindulva), CT-enterochlysis (orron keresztül vékonybélbe vezetett szondát át kontrasztanyag adása mellett végzett CT-vizsgálat), valamint a kapszulás endoscopia. A CT-enterochlysis a kisebb eltérések igazolására (főként amelyek nem emelkednek ki a nyálkahártyából) nem alkalmas, a kapszulás endoscopia és a kettős ballon enteroscopia is nehezen elérhető vizsgálat. Az, hogy jelenleg van-e parazita-fertőzése, a széklet parazita vizsgálat adhat választ (ezt legalább 3x érdemes ismételni, mert gyakran egy mintából nem jön ki). A Vermox és a Decaris mellett létezik a paraziták egy csoportja, mely ezekre nem reagál, de a Klion tabletta szedése hatásos ellenük. A bélférgesség valóban okozhat bélhurutot, akár fekélyt is, felszívódási és emésztési zavar mellett. Ahogy a korábbi válaszban írtam, ha a tej nem emésztődik, akkor az nem székrekedést, hanem hasmenést okoz. A gyógyvíz kiegészítő terápiként használható, önállóan teljes gyógyulás nem várható tőle. Javaslatom a parazita vizsgálat 3x-i ismétlését, pre- és probiotikum kúraszerű használatát (Progastro825), a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket. Az egészségügy jelenlegi helyzetével kapcsolatban bíztatni nem tudom, belülről ez még rosszabbnak tűnik.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. március 22., 01:30; Megválaszolva: 2011. március 22., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: