• Hepatitis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor(nő)! Azt szeretném kérdezni, hogy a rutin laborvizsgálat eredményeiből lehet-e következtetni hepatitis b vagy c fertőzés fennállására (2010. júliusi fertőződés esetén)? Január végén voltam labor vizsgálaton, ott minden érték (Össz. bilirubin, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, Gamma-GT) határon belül volt. Szinte ugyanazok az értékek lettek, mint 1 és 2 évvel ezelőtt. Másik kérdés: Azt olvastam, hogy 1999 óta kötelezően oltják a 14 éveseket Hapatitis b ellen. Aki kap ilyen védőoltást, az esetleg a későbbiekben a vírussal való találkozás után lehet-e vírushordozó, és fertőzhet-e, vagy el sem kapja a vírust, ezáltal nem is tudja továbbadni? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a hepatitis témában

        A negatív májenzim-értékek nem utalnak vírushepatitis jelenlétére, de nem is zárják ki azt. Pontos diagnózis vírusszerológiai vizsgálatot követően adható (ÁNTSZ laborban vérből). Aki védőoltást kapott hepatitis B ellen, jó eséllyel nem kapja el a fertőzést, így nem válhat hordozóvá sem, illetve nem is adhatja tovább. Az oltás hatékonysága az évek során csökken, így 5 évente érdemes ellenanyag-titert vizsgálni, szükség esetén emlékeztető oltást kérni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. március 09., 08:55; Megválaszolva: 2011. március 09., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: