• Nem-specifikus bélgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 5 hónapja tartó bélproblémák / emésztési problémák miatt colonoskopia vizsgálatra került sor. 3 hónappal ezelőtti székletminta/vérvétel negatív, férgeket viszont láttam a székletemben, erre kaptam 3x vermoxot, 1x decarist. Azóta a fájdalmaim lényegesen elviselhetőbbé váltak. A vastagbéltükrözéses leletem is negatív volt, de a terminális ileumból vett szövetminta eredményének alapján telefonon azt mondta az asszisztens a tegnapi napon, hogy nem-specifikus bélgyulladásom van, amely viszont nem autoimmun eredetű. Még endoszkóp viszgálat van hátra, ugyanis fekélybetegség gyanúja is felvetődött. A panaszaim jellegét tekintve nyákos, talán zsíros széklet, időnkénti székrekedés, jobb bordaív alatti szűnni nem akaró vesetájékba is kisugárzó égő, maró érzés, váltakozó erősségű fájdalom. És mindig csak a jobb oldalon, érzésem szerint a vékonybél elhelyezkedésének jobb oldalán. Bal oldalt egyáltalán nincsenek panaszaim, nem is voltak. Jelenleg Hummel gélt és lactiv kapszulát szedek a panaszaim enyhítésére + gyógyteákat iszok. Amikor a háziorvos egyszer Summetrolim tablettát írt fel és szedtem, akkor nagymértékben múltak a fájdalmaim, már-már semmi bajom nem volt. Ezenkívül nem hinném hogy lényeges, de a táplálék vastagbélbe jutásakor a vastagbél helyének tapintásakor keményedést érzek. Ezenkívül tej fogyasztásakor makacs székrekedés, Laevolac és 2x stadalax tabletta szedésekor indul csak meg a széklet, külön-külön nem, és ezt többszöri próbálkozás alapján állítom! Gyanítom, hogy a vékonybél nem tudja felszívni a tejet, és emiatt van ez. Azt még el szeretném mondani, hogy minden azzal kezdődött, hogy olyan helyen tárolt mosatlan/permetezett gyümölcsöket ettem, ahol egerek is jártak. Ezt később tudtam meg. Rá 1 napra kiboltosulást láttam a vastagbél-vékonybél találkozásánál, ekkor fordultam orvoshoz. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent az, hogy nem-specifikus bélgyulladás, és esetemben milyen gyógyszerek alkalmasak a betegségem végleges! gyógyítására? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        A terminális ileumból vett mintában a nem specifikus gyulladás tulajdonképpen a normális lelet. Itt egész egyszerűen annyi immunrendszeri sejt van, hogy a patológus ezt látja a szövetmintában, de ez nem jelet kóros folyamatot (ha az endoszkópos kép ép nyálkahártyát látott). A tej meg nem emésztődése (laktóz intolerancia) hasmenéshez vezet, nem székrekedéshez. Panaszait a székelési habitus rendezése szüntetheti meg: Ennek eléréshez javasolt a bő folyadék (napi 3L),- és rostbevitel, a rendszeres intenzív testmozgás, pre- és probiotikumok kúraszerű használata (pl.:Progastro825).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. március 07., 22:59; Megválaszolva: 2011. március 08., 13:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: