• Hasmenés és probiotikum

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azzaal a problémával fordulok önökhöz,hogy 19 évse lányom hasa ha zsíros vagy olajos ételt eszik 8bármilyen kis mennyiségben is pl.rántott hús kb félórán belül görcsök között rohamszerüen megy.Kivizsgálsa során a székletben a zsír mennyisége óriási volt.giardiára negatv,gombára is. enyhe tejcukor érzékenységet találtak laktase kapott.lisztérzékenységre folyamatban Probiutikumot többször próbáltunk többfélét de nagyon erős hasfájást és vizszerú hasmenést okozott.Jelenleg itt tartunk és már az orvos is tehetetlen és csak azt mondja kerülje azyíros ételeket. Sajnos ez egyetem mellett magyarországon nagyon nehéz. Kérdéem miért okoz a probotikum hamenést és mit leht még tenni . köszönöm válaszát.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Kérdező! A probiotikum önmagában általában nem okoz hasmenést. Ha a széklet zsírfényű és benne sok zsírt mutattak ki, az arra utal, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég lipase-nevű emésztőenzimet. Ennek kimutatására több módszer is ismert, a legáltalánosabb egy ún. Lipiodol-próba, amit gasztroenterológiai szakrendelésen tudnak elvégezni. Azt írta, hogy lánya lactaset kapott, ezt nem tejcukor érzékenységre, hanem a fent leírt problémára szokás adni, a készítménynek, ami ezt tartalmazza többféle fajtája is van, pl. Caps. Kreon, T. Pangrol, T. Panzytrat. A kezdő dózis 3x25000 E főétkezésekhez, és ez emelhető panaszmentességig. Gasztroenterológus szakorvos javaslatára a háziorvos írhatja fel kedvezménnyel, de ehhez szükség van a pozitív Lipiodol-próbára. Mivel lánya fiatal, pozitív Lipiodol-próba esetén javaslom gasztroenterológiai szakrendelésen az ok kivizsgálását (leginkább autoimmun pancreatitis irányába). Tisztelettel


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. március 07., 22:11; Megválaszolva: 2011. március 08., 12:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: