• Gluténmentes diéta gyereknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiamnál ujjbegyből 50 élelmiszerre vonatkozó allergia vizsgálatot végeztek, mert gyanakodtunk a tojásallergiára - tojás után másfél, két órával hányt. Az allergiateszt ezt igazolta is, de emellett azt mutatta, hogy rozsra és gluténra enyhe pozitív. ( a teszt 3 értéket ad: negatív, enyhe pozitív és pozitív). A vizsgált anyagok között volt a búza, zab is, amelyek negatívak lettek. Kisfiam HA-s tápszert és anyatejet fogyasztott születése óta (mai napig a szilárd ételek mellett), 9 hónaposan kapott először glutént tartalmazó élelmiszert, amely semmilyen reakciót nem okozott. Jó étvágyú, 12 hónaposan 10,5 kiló és 78 centi volt, normál széklettel (néha kicsit lágyabb, amit a fogzásnak tudunk be, máskor keményebb, bogyós, de általában "gyurma"). A teszt után azt javasolták, hogy csökkentsünk a glutén bevitelt, de nem szükséges teljesen elvonni. Kérdezni szeretném, hogy Önök mit javasolnak. Szükséges-e újabb, specifikus vérvétel, esetleg biopszia, vagy addig nem, amíg nem lesz tünet? (puffadás, kiütések, hasmenés stb). Jelenleg általában napi 1 zsemlét és kb 10 dkg biobúzából készült kukacot - bulátát eszik meg. Előre is köszönöm!

        Dr. Csáki Csilla válasza a glutén témában

        Kedves Kérdező! Az ujjbegyből elvégzett allergiateszt nem azonos a gluténérzékenység (celiákia) teszttel. Ennek is van ujjbegyből elvégezhető változata, neve Biocard teszt, gyógyszertárban megrendelhető és a háziorvos elvégzi a csemeténél. Csak abban az esetben kell lisztérzékenységre gondolni, ha ez a teszt is pozitiv lenne. Ebben az esetben viszont tovább kell lépni gyermek gasztroenterológia irányban, mert a celiákia igen komoly betegség, nem oldható meg egyszerű otthoni diétával, pláne nem a mennyiség csökkentésével. Emellett javaslom a gyermek vénás vérvétellel történő allergia vizsgálatát is, az esetleges tojásallergia tisztázása érdekében! Egyelőre tehát csak a tojásmentes diéta tűnik indokoltnak, másra nem kellene diétázniuk. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. március 05., 11:54; Megválaszolva: 2011. március 08., 07:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: