• Végbélrepedés és laktózintolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár hete minden székletürítés fájdalommal jár. Nem volt székrekedésem, sőt néha még túl lágy is volt a székletem, míg nem pár hete 3-4 nap kemény székletem volt. Utána hiába állt vissza a széklet állaga, a fájdalom jelentkezett. A héten egy gasztroenterológus megállapította, hogy fissura ani. 8 évvel ezelőtt is volt ilyenem, de akkor rendszeres székrekedés miatt. Akkor colonoszkópiát is csináltak, nem állapítottak meg semmit és kúpokkal meggyógyult. Most az orvos Doxiproct Plus OM kenőcsöt írt, mondván, hogy nem nagyon belül van a repedés. Ma már vérzett is. Mennyire normális az, hogy pár keményebb széklettől repedés legyen? Csak kenőcs és ülőfürdő elegendő? Mennyire lehet köze egy esetleges laktózérzékenységnek ehhez a problémához? Azt tapasztalom, hogy a tejtől puffadok, szélgörcsöm van, sőt sokkal lágyabb a székletem, ill hirtelen kell menni tejivás után WC-re.Az orvos szerint, ha zavarnak ezek a tünetek ne igyak tejet, ha nem zavarnak igyak. Ennek nem lehet hosszútávú következménye? Laktózmentes diétával nem állítható helyre a laktáz enzimtermelés? Előre is köszönöm a részletekre kiterjedő választ!

        Dr. Plósz János válasza a Laktóz intolerancia témában

        A laktóz-intolerancia a laktáz enzim nem megfelelő mértékű termelődése miatt jön létre. Hosszú távú következménye nincs (a tejjel bejuttatott kalciumot javasolt más módon elfogyasztani). A A laktózmentes diéta mellett tovább csökken a laktáz-termelés (az erőltetett laktóz-bevitellel korlátozott mértékben indukálható a laktóz-termelés). A laktóz-érzékenységnek és a fissura ani-nak nincs kapcsolata egymással. A fissura kialakulásához egy kemény, erőlködéses széklet is elegendő lehet. A kenőcs és az ülőfürdő mellett a végbélnyílás kenőcsös kesztyűujjal való óvatos tágítása segíthet a gyógyulásban (a végbélzáró izom fokozott tónusa az egyik kóroki tényező a fissura kialakulásában).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. március 04., 21:55; Megválaszolva: 2011. március 07., 17:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: