• Májbiopszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Férjem teljes has és medence CT vizsgálati eredménye: Epehólyag nem differenciálható. Epeút tágulat nincs. A máj 5. segmentumának túlnyomó részét csaknem 9 cm-es legnagyobb átmérőjű, egyenetlen kontúrú, széli részén halmozó, centralisan kifejezetten hypodens elváltozás tölti ki, melynek környezetében hasonló jellegű kis gócok figyelhetők meg. Mérsékelten nagyobb lép. Szabályos pancreas, vesék és mellékvesék. Szabad hasi folyadék nincs. A hólyag ép konturú. A colonnal összefüggésben kóros nem diff. Nagyobb nyirokcsomó nem látszik. A májkapuban néhány kis lgl.van. Vélemény: a májban leírt elváltozás biopsziája szükséges. Térfoglalás mellett abscessus is szóba jöhet. Vérképnél a süllyedés=30 ,a gamma-GT=119 A többi eredmény jó. 59 éves a férjem, 2-3 kg fogyás, fáradékonyság, koválygó hasi tünettel ment el az orvoshoz. Kérdésem, hogy mennyire szükségszerű a biopszia elvégzése, merthogy nagyon veszélyes beavatkozás. Véleményét kiváncsian várom és előre is köszönöm. Anna

        Dr. Boros Miklós válasza a májbiopszia témában

        Tisztelt Kérdező! Mindneképpen szükséges a szövettani mintavétel. A CT eredménye aggasztó, ne halogassák a szükség esetén invazív kivizsgálást, kezelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. február 14., 19:02; Megválaszolva: 2011. február 20., 21:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: