• Epekő - teendő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámmal (59 éves) tegnap voltunk 4D ultrahangon és az alábbit diagnosztizálták: "Az epehólyag normál helyzetű, nagyságú, benne 2 db 11 mm-es kő mellett a fal mentén egy kb. 12 mm-es echodens képlet van, melyet adhatnak apró összecsapzódott kövek vagy cholesterolosis. A pancreas normál nagyságú és szerkezetű. Vélemény: Steatosis hepatis, cholecystolithiasis." Abban kérném a tanácsát, hogy amennyiben panaszmentes kell-e valamit tenni ezekkel a kövekkel, illetve, szükséges-e további vizsgálat elvégzése, vagy elegendő a megfelelő diéta betartása? (a radiológus főorvos azt mondta, hogy még ha panaszmentes, akkor is érdemes elgondolkodni a műtéten mert hosszú távon akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.) Segítségét, tanácsát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kis Anna

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Tisztelt Kérdező! Legyen májfunkciós vizsgálat is. A diéta mindenképpen indokolt, azaz kerülni kell a zsíros ételeket, több növényi rost fogyasztása és a testsúly optimalizálása. Minden nep mozogni kell legalább fél órát (séta). Az apróköves epehólyag valóban műtéti indikáció, hiszen okozhat komolyabb betegséget is. Amennyiben a műtéti rizikó alacsony javasolt a laparoszkópos epehólyageltávolítás. Keressen fel sebészeti szakrendelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. január 25., 18:56; Megválaszolva: 2011. január 27., 08:35

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben: