• Aranyér

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Abban kérném a segítségét, hogy mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? Családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. Ha van rá mód én ezt szeretném elkerülni, megelőzni. Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a aranyér témában

        A normál aranyérpárna a végbélműködés, a székelés  precíz szabályozásában játszik szerepet. Ezen a területen a hasüri szervek és a szisztémás vénás hálozat között kapcsolat van. Ha a hasűri vénás nyomás emelkedik, ezen érpárnák kitágulnak, az őket rögzítő kötőszövet megnyúlik, kialakulnak az aranyeres csomók.
        Az aranyérbetegség kialakulásának hátterében egyrészt öröklött kötőszöveti lazaság (a lúdtalp, és lágyéksérv okozója is) állhat, amely miatt több családtagnak is lehet aranyeres betegsége. Másrészt minden olyan folyamat, amely a végbél körüli vénákban uralkodó nyomást növeli, kedvez az aranyerek kialakulásának, ezek a következők: helytelen életmód, tehát a kellő testmozgás hiánya, a rostszegény táplálkozás, az ülő életmód, a székrekedés és az elhízás. Ez utóbbiakra egy kicsit jobban figyelve megelőzheti, illetve késleltetheti az aranyér kialakulását.

        Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-25 21:33:48; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: