• MR vizsgálat eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ha, kismedence MR, MRCP vizsgálat eredménye a következő: A hasban szabad folyadék nem látható. Bordaív alá érő hepar, melyben számtalan, kisebb-nagyobb kerek térfoglalás látható. Az intrahepaticus epeutak szabályos tágasságúak, de a ductus choledochus 9 mm átmérőjű, kissé tágabb. Az epehólyag az átlagosnál több folyadékot tartalmaz. A pancreas corpus és farok atrophiás. A fej kiszélesedett, inhomogen halmozást mutat, a duodenummal összekapaszkodik. Környezetében egy-egy megnagyobbodott mediastinalis nyirokcsomó látható. A Wirsunkg vezeték egyenetlenül tágabb. Lép, mellékvesék eltérés nélkül. A bal vesében egy-egy apró corticalis csyta látható. Egyébként mindkét vese szabályos. A retroperitoneum szabad. A kismedencében a kp. telt húgyhólyag mellett vizsgálva megnagyobbodott, inhomogen szerkezetű prostata látható. Harántátmérője 45x50 mm, környezete békés. A húgyhólyag fala nem vastagabb. A vizsgált rétgióban egyértelmű pathológiás bélszakasz nem ábrázolódott. Bal oldalon a véna femoralis kiszélesedett, lemenében kontrasztanyag nem látható. A jobb véna femoralis érdeben nem szélesebb, de a benne lévő kontrasztanyag inhomogen. Az iliacalis vénákban az áramlás megtartott. Orvosi vélemény: Metastaticusan átépült hepar. A pancreas képe a fejben lévő térfoglalásra utal, ennek megfelelően az átlagosnál teltebb cholecysta, illetve tágult Wirsung vezeték és ductus choledochus látható. Megnagyobbodott regionalis nyirokcsomók. Megnagyobbodott prostata. A kialakult bal odali mélyvénás thrombosis mellett a jobb oldali véna femoralisban látható inhomogenitás kezdődő thrombosisnak megfelelhet. Kérdésem: Szeretnék felvilágosítást kérni a lelettel kapcsolatban, mi a további teendőnk, mivel férjem thormbosisa miatt egyenlőre lábra sem tud állni. A kórházból a múlt héten engedték haza, lába azóta is dagadt. Tisztelettel:

        WEBBeteg Szakértő válasza a MR eredmény témában

        Tisztelt Kérdező! A leírt lelet alapján egy nagyon előrehaladott stádiumú hasnyálmirgyrák számos áttéttel, az ami a probléma oka. Ebben az állapotban a kialakult trombózisok kezelése is nagyon nehéz és elhúzódó lehet. Sajnos az alapbetegség miatt a kilátások nagyon rosszak.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2011. január 13., 14:55; Megválaszolva: 2011. január 16., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: