• Gyomorgyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Gasztroenterológus! 2010.09.28-án voltam gyomortükrözésen nyombélfekély gyanúval küldtek be. A diganózis ezen részét megtenné, hogy lefordítja magyarra? A háziorvos erre azt mondta, hogy a gyomrom egyharmada gyulladásban van. "Kp.tág nyelőcső. A distalis harmad nykh.-ja gyulladt, tt helyenként confluáló, a lumen kerületét teljesen nem érintő oesophagitises jelek figyelhetők meg." Akkor égő szúró fájdalmat éreztem a bal bordaív alatt, most megint előjött, de most hol itt hol ott szúr, jobb oldalt is. A hátamba is kisugárzik a fájdalom. Akkor voltam ultrahangon is, minden jó lett, refluxt és rekeszsérvet állapítottak meg a tükrözésen. Lehetséges az, hogy nem veszik észre tükrözéskor, hogy fekélyem van? Buta kérdés lehet, de nem tudom mitől lehet ez a fájdalom, megint valami gyulladás? Köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a emésztési panasz témában

        A fekély jelenléte endoszkópos vizsgálat során egyértelműen kiderül. A tükrözéses lelet reflux okozta nyelőcső-gyulladást ír le. Ennek nem típusos tünete a változó (bal és jobb oldali) szúródás, de nem is zárható ki. Javaslom, folytassan a reflux-ra kapott terápiát, egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, kerülje a szénsavas italokat, illetve használjon kúraszerűen pre- és probiotikumokat (Progastro 825, Protexin). Ha panaszai nem szűnnek, ismételt kivizsgálás javasolt.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. január 11., 15:16; Megválaszolva: 2011. január 12., 11:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: