• Emésztési probléma vagy migrén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm "Szakaszos rosszullétek" c. kérdésemre 20010. 12. 30-án küldött válaszát. A világosabb képhez úgy gondolom még hozzátartozik az is, amit most leírok. A rosszullét lezajlása után a negyedik naptól kezdődően óvatosan kezdek fogyasztani vízben főtt rizst, kölest, zabpelyhet, krumplit, stb. fokozatosan bővítve gyümölccsel, szénhidrátokkal, fehérjével. Kb. 4-5 nap után merek "normális" ételeket is enni, persze csak óvatosan, diétásan. Mindig állandó tünet a puffadás, böfögés, de ekkortól ez fölerősödik. Közben nagyon éhesnek érzem magam, és rettegve eszem, félve a rosszulléttől, ami aztán néhány nap után mégis bekövetkezik. Még egy gond: évek óta küszködök székrekedéssel. Mindenfélét megpróbáltam már, de csak glaubersó, vagy gyógyvizes kúra segít. Ezek nélkül egy hétig sem kell vécére mennem. A fent leírtak alapján előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a emésztési panasz témában

        A székrekedés valóban súlyos probléma, de a hashajtó hatású gyógyvizek segítsége megfelelő megoldás lehet. A természetesebb megoldás a bő folyadék- és rostfogyasztás (ez azonban fokozott puffadással jár), a rendszeres testmozgás életmódba építése. Székletlágyításra a Laevolac szirup lehet alkalmas (napi 2-3 evőkanállal). A puffadás kezelésére pre- és probiotikum kúraszerű fogyasztása lehet megoldás (pl. Progastro 825, Protexin)


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. január 10., 22:58; Megválaszolva: 2011. január 11., 14:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: