• Serum Gamma-GT magas értékének okai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Teljes 8 hónapi absztinencia mellett 231 U/l Serum Gamma-GT értéket mi okozhatja? SGOT 25 U/l, SGPT 36 U/l. A lehetséges okok között szerepelhet-e Talliton 12,5 mg-os szedése, vagy előrehaladt térdartrózis (Műtétre várunk)? CRP érték 15,58 mg/l. Amennyiben a Talliton szedése okozhatja, úgy milyen helyettesíthető gyógyszer jöhet számításba? Lisonormot is szed a beteg magas vérnyomásra.

        Dr. Plósz János válasza a Gamma-GT témában

        A GGT egy epeúti enzim, mely szintjének emelkedése igen érzékenyen jelzi a máj, illetve az epeutak legkisebb eltérését is. Emelkedését látjuk epeúti gyulladásban, elzáródásban, epekövességben, epehólyag-eltávolítást követően, májkárosodás esetén (alkohol, oldószerek, gyógyszerek, vírusok). A Talliton is okozhat ilyen GGT-emelkedést (mint bármelyik gyógyszer), kiváltható bármilyen más, megfelelő dózisú vérnyomáscsökkentővel. A CRP érték enyhe emelkedés (ennek oka kismértékű gyulladásos folyamat lehet: pl. megfázás, húgyúti fertőzés).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. január 08., 12:12; Megválaszolva: 2011. január 10., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: