• Fogamzásgátló és a máj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Barátnőm 2 évig szedett probléma mentesen fogamzásgátló tablettát, fél évente volt cserélve, de a legutóbbi vizsgálatnál a vérvétel emelkedett májfunkciót mutatott. Minimálisan, és ez sok mindentől lehet, stressz az, amire én gyanakodok, mert nagyon idegeskedős típus barátnőm. Ebben még az is szerepet játszik, hogy a nőgyógyásza nem éppen az a megértő típus, már az első alkalomnál KIJELENTETTE, hogy tönkre fog menni a mája, meg ez így nem jó, úgy nem jó, használjunk óvszert (az óvszerrel szinte semmi ingert nem érzek szex közben, még az ultravékony kialakításúval sem, más fogamzásgátló módszert, gyerek előtt, megbízhatót pedig nem ismerünk). Szerintem egy jó orvos nem ilyen... Szóval a konkrét kérdésem az lenne, hogy még ha a gyógyszertől is emelkedett meg, egy kis (1-2-3 hónap) kihagyás után (már megvolt a második vérvétel és az normális értékeket mutatott, rá 2 hétre). újra lehet e kezdeni a szedését? Mennyi a valószínűsége, hogy a tabletta okozta a bajt? Érdemes lenne más orvost felkeresni? Az a baj, hogy a munka miatt nem sok ideje van orvoshoz járkálni kivizsgálásra, ezért kérdezek itt, hogy legalább legyen egy támpont elindulni. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a májbetegség témában

        Tisztelt Kérdező! A májfunkció rendeződött, így egy másik típusú tabletta elkezdhető, melynek szedése során a májfunkciót le kell ellenőrízni. Eltérés esetén hepatológiai szakrendelést kell felkeresni. A tabletta, mint ok szóba jön, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. december 30., 15:54; Megválaszolva: 2011. január 03., 20:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: