• Hasüregben lévő diszkomfort érzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő!L/Doktor Úr! Már feltettem az oldalon ezt a kérdést, de mivel a probléma nem szűnt meg, több szem többet lát alapon megint feltenném, pontosan leírva minden körülményt. Kb. másfél hónapja egyszerre jelentkezett két problémám, az egyik a számban lévő furcsa fémes íz, pontosabban inkább olyan érzés, amikor valaki megnyal egy elemet és ettől ég a nyelve. A számban amalgámtömés nincs, egy fogkoronám van, ami króm-nikkel anyagból készült. (A fülemben csak az aranyat tudom elviselni, minden mástól begyullad.) A másik érzés a hasamban van, a máj környékén úgy érzem, mintha időnként megkeményedne valami, vagy olyasmi, mintha a beleket valami megtekerné. Nem fáj, csak nagyon kellemetlen. Hasi ultrahangon egyedül az epehólyag van kifli alakban megtörve, más problémát nem mutatott ki. A fogorvos a számban semmi kórosat nem talált. Mégis mind a két érzés már másfél hónapja gyötör, olyannyira, hogy levetettem a fogkoronát is. A fogcsap azonban még megmaradt, ami szintén fémből van. Január elejére kaptam allergiavizsgálatra időpontot, esetleges fémallergia kiszűrése végett. Azonban szeretném tudni,mi lehet az összefüggés a két dolog között, egyáltalán van-e. Annyit még leírnék magamról, hogy két éve endometrózis miatt műtéten estem át, azóta hormonpótlásban nem részesülök, így szóba jöhet a hormonális változás is. Kérem írja meg, mi okozhatja e tüneteket, vizsgáltassam tovább magam, vagy várjak hátha elmúlik. Válaszát előre is köszönöm: Marianna

        Dr. Plósz János válasza a hasi panasz témában

        Az előző kérdésére is én válaszoltam, így a több szem továbbra is kettő :). A megtört epehólyag nem okoz panaszokat, nem betegség, csak alkati eltérés. A hasi panaszt okozhatja emésztési zavar (ilyenkor a meg nem emésztődő étel a vastagbélbe juthat, ahol a bélbaktériumok gázképződés kíséretében elbontják, így diszkomfortot, hasi feszülést, bélgázosságot okozva). Ha ez áll fenn, a megoldás a gyakori, rendszeres, kis étkezés, zsírszegény diéta, főétkezésekhez emésztést elősegítő szerek használata (pl. Mezym Forte). Hasonló panaszt okozhat, ha a haránt vastagbél bejut a jobb bordaív és a máj elülső felszine közé, ez nehezen diagnosztizálható eltérés, és terápiásan sem sokat tudunk tenni a rendszeres testmozgás és a hasfal erősítésén kívül. A szájban lévő fémes ízt okozhatja nyálmirigy-eltérés (érdemes a nyáltermelést is megvizsgálni), vas- és B12 vitaminhiány valamint autoimmun megbetegedések is.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. december 20., 10:22; Megválaszolva: 2010. december 22., 13:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: