• Hhasi CT, vagy enterochlysis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Út/Nő! Gasztroenterológusom előjegyzett hasi CT vizsgálatra gyomortáji, ill. köldök feletti fájdalmak miatt. Gyomortükrözéssel igazolt enyhe erosiv gastritis-em, és refluxom van, illetve keményítő terhelésre mérsékelt maldigestiot állapítottak meg. 2 évvel ezelőtt voltam CT-enterográfián (akkor visszatérő jobb alhasi fájdalmak miatt, melyek időnként azóta is visszatérnek), ám gyulladást egyértelműen nem mutatott ki. Vastagbélvizsgálat is negatív lett egy évvel ezelőtt, melynél eljutottak a vastag-vékonybél találkozásához is. Kérdésem, hogy jelenleg Ön szerint indokolt-e a hasi CT-t enterochlysis-el kombinálni, mivel egy másik orvos ezt javasolta, azonban a gasztroenterológusom szerint neki elegendő a sima hasi CT felvétel is. Van-e ennek a kombinált vizsgálatnak bármilyen hátránya a sima hasi CT-hez képest (leszámítva a sugárterhelést, illetve az anyagi költségeit)? Másik kérdésem, Ön szerint mi okozhatja a gyakran visszatérő, hosszan tartó hasi panaszaimat, köldök feletti fájdalmat, gyakori hányingert? széklettenyésztés (1x) negatív, laktulóz vizsg.ra elszaporodott baktériumok vékonybélben (de normix szedését követően sem szűnt a panasz). Lisztérzékenység, laktózérz., negatív, allergológusnál enyhe kazein allergia (ám tejmentes éterenddel sem szűnő panaszok). Diétázom (fűszer,zsírmentes, nem savasító ételek). Szedett gyógyszerek: 1x20mg rabyprex, 3x 0,5 cerucal, 2-3x1 venter (utóbbi csökkenő adagban). Maldigestio miatt szedtem kreon 10000-t,de változás nem állt be, így elhagytam. Válaszát előre is köszönöm! Előbbi levelemhez elfelejtettem hozzáfűzni, hogy UH vigzsgálat többször történt, legutóbbi elég friss, de eltérést nem mutat (különösen: pancreas homogén, nem megnagyobbodott). Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a hasi CT témában

        Először is a vizsgálatról: a kontrasztos hasi CT elsősorban a máj, az epeutak, a vesék, a hasnyálmirigy, az erek, nyirokcsomók eltéréseinek kimutatására alkalmas. A gyomor, a belek kisebb eltéréseinek megítélésére nem jó módszer. A CT-enteroclysis kifejezetten a vékonybél részletes vizsgálatára kifejleszett módszer ( orron át a vékonybélbe levezetett szonda szükséges hozzá, ez elég kényelmetlen tud lenni). Az enteroclysis a kapszulás endoscopia és a kettős ballon enteroscopia mellett a harmadik lehetőség a vékonybél-problémák (Crohn-betegség, lymphoma) kiderítésére.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. december 08., 12:16; Megválaszolva: 2010. december 09., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: