• Mi lehet a baj? Hasmenés és hasfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Problémám: Kb. 1 hónapja belgyógyászhoz fordultam hasfájással és néha hasmenéssel elkültek hasi ultrahangra és vérvételre. Vérvételen minden eredmény jó egyet kivéve. Kiderült Gilbert szindrómám van. össz. billirubinom néha 60-at is eléri két hete 34 volt. A napokban megint fáj a hasam és hasmenésem volt. Elég stresszes vagyok, néha enni sincs kedvem mert tudom, hogy fájni fog a hasam . Beképzelek már minden szörnyű betegséget. Tehét érdemes lenne gasztroenterológushoz fordulnom a panaszaimmal, mert úgytudom a Gilbertnek nincs köze, hogy lassan 1 hónapja 3. nap fáj a hasam és ritkán hasmenésem is van. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a gilbert témában

        A stressz okozhat irritabilis bél szindrómát (hasfájás és hasmenés lehet az egyik altipus tünete), de ez csak akkor mondható ki, ha az egyéb megbetegedéseket kizártuk. Az irritabilis bél szindróma esetében nem tudunk szervi kórokot kimutatni, a panaszt a bélbeidegzés illetve a bélmotilitás zavara okozhatja. A 1 hónapja fennálló panasz miatt érdemes tovább kivizsgálást végezni (egy vastagbél-vizsgálat kizárhatja a "szörnyű" betegségek, pl.: krónikus gyulladásos bélbetegség jelenlétét) . Ha tényleg "csak" irritábilis bél szindrómáról van szó, a stressz megfelelő feldolgozása, a rendszeres étkezés megoldhatja a panaszokat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. november 25., 21:49; Megválaszolva: 2010. november 29., 16:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: