• Terhességi cholestasis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! Első terhességem alatt terhességi cholestasisom volt, májenzimeim az első vérvételtől kezdve emelkedettek voltak kisebb majd nagyobb mértékben. A harmadik harmadtól fokozatosan erősödő, egész testre kiterjedő viszketés miatt állandó kórházi felügyelet mellett Ursofalkot kaptam, végül a 39 héten született meg kisfiam- szerencsére egészségesen. Tavaly a terhességem alatt felfedezett epekövemet is kivetettem, az eztuán elvégzett vérvételen pedig a májfunkciós értékek teljesen normál tartományba estek. Jelenleg 14 hetes terhes vagyok, a májfunkciós értékek ismét emelkedettek annak ellenére, hogy egy májkímélő diétát tartok. Sajnos néha azt is érzem, hogy viszket a talpam és a tenyerem. A kérdésem az, hogy tudok e bármit tenni a viszketés, illetve a májfunkció-emelkedettség ellen? Igaz-e az, hogy ez a betegség súlyosbodni szokott további terhességek alkalmával (tehát, hogy most rosszabbra számítsak e mint az elsőnél)? Lehet e valami károsodása a babámnak? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a epe témában

        A viszketés ellen, illetve a májfunkció javítására az Ursofalk mielőbbi szedését tudom javasolni (ez segíti az epesavas kiürülését, védi a májsejteket). A terhességi cholestasis nem szokott súlyos lenni, illetve súlyosbodásról én nem tudok, inkább arról, hogy a következő terhességek során kb. 50%ban jelentkezik ismét. Az Ursofalk mellett megpróbálható steroid-terápia, K-vitamin pótlás, illetve a viszketésre antihisztamin hatású szerek. Sajnos az irodalmi adatok alapján a terhességi cholestasis a magzati szövődmények magasabb előfordulási gyakoriságával jár.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. november 17., 17:02; Megválaszolva: 2010. november 30., 21:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: