• Appendix régió irritációja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ez év augusztusában méh-, és petefészekgyulladással kezeltek, antibiotikumokat szedtem, de a jobb oldali, alhasi fájdalmam nem múlt el. Felmerült, hogy nem is nőgyógyászati a probléma. Elküldtek hasi ultrahangra, aminek az eredménye: "Az utherus teljesen szabályos. Jobb oldalon az alhasban a nyomásérzékenységnek megfelelő területen az appendix detektálható. Átmérője 6 mm, nem éri el a kóros 8 mm-es határt. Pleuraűrben folyadék nem látható. Az appendix régió irritációja?" Néhány héttel az ultrahang után enyhült, de most pár napja megint fáj azon a ponton, akkor is, ha lehajolok, vagy ha úgy fekszem. Néhány éve 2 mm-es polipot távolítottak el a bélfalam egyik szakaszáról, és a végbélnyílásomról, negatív szövettannal. Székletem normális, nem véres, étkezi szokásaim nem változtak, augusztusban vérképem is rendben volt. Aggódom, hogy mi lehet ennek a fájdalomnak az oka. Nem elviselhetetlen, de tompa és állandó. Nem nagyon szeretnék újabb vastagbéltükrözésre menni, elég kellemetlen élmény számomra... Kérdésem az, hogy mit jelentett volna a "kóros" 8 mm? Milyen "betegségre" utalhatott volna? Az miért fontos, hogy nem látható folyadék a pleuraűrben? Újabb hasi ultrahangra érdemes elmennem, vagy nem "úszom" meg a tükrözést? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Boros Miklós válasza a bél témában

        Tisztelt Kérdező! Heveny féregnyúlvány gyulladás esetén lesz a féregnyúlvány átmérője nagyobb 8 mm-nél. Ez egy fontos képalkotó jel. A pleuraűr megtekintése rutin, a leírás negatív. Nem a vastagbél tükrözés visz előrébb. A jobb petevezető és petefészek, valamint a féregnyúlvány egymáshoz közel fekszenek, így nem lehet eldönteni, hogy mi az ok. Menjen el nőgyógyászati kontrollra, alkalmazzon pro- és prebiotikus kúrát. Amennyiben a fájdalom nem szűnik egy laparoszkópiát javaslok, ahol az érintett területet altatásban végig nézik és amennyiben a féregnyúlvány az ok el is lehet távolítani.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. november 08., 22:04; Megválaszolva: 2010. november 15., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: