• Végbél fájdalom menstruáció alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 29 éves vagyok és az évek alatt, többször tapasztaltam a menstruációk során fellépő erős végbél fájdalmat, ami végbélnyílásomtól befele, felfele és olyan mintha az alhasam fele sugározna. Nem minden menstruációmkor jelentkezik ez a probléma. Van, hogy egymást követő hónapokban jelentkezik és van, hogy össze-vissza pl. egyik hónapban nem jelentkezik, az utána levőben szintén nem, majd utána ismét jelentkezik ez panasz. A ciklusaim rendesek, normál hosszúságúak, nincsen pecsételő vérzésem és a szexuális együttlétnél sincs semmi panaszom, nem érzek fájdalmat. A menstruációm meglétekor nem folyamatosan, de azért van, hogy egy nap elég gyakran (pl. 2-szer, 3-szor is) olyan erős nyílaló érzést érzek párpercig a végbelemnél, mintha „kötőtűbe” ültem volna bele. Ilyenkor ülni, állni alig bírok. A wc-n pisilés közben nincs fájdalmam, de amint „nagy” vécéznem kell, akkor elég nehézkesen, fogszorítva sikerül. Egyébként, ezenkívül a székletürítésemmel sincs gond. Aranyerem nincs. Fájdalomcsillapítót nem szoktam bevenni, mert a fájdalom egyszer csak jön majd pár perc múlva aztán el is múlik és a menstruációm elmúlásával a fájdalmam meg is szűnik. 1999-ben menstruációtól függetlenül időnként alhasi fájdalmaim jelentkeztek, amivel az év végén orvoshoz is fordultam. Az orvos által kért vér és vizeletvizsgálat eredményeim jók voltak, ezért colonoscópiás vizsgálatra küldött el, hogy kiderítsék a probléma okát. A Colonoscopos vizsgálat eredménye: Az eszközt csak a sigma elejéig tudtuk vezetni, itt erős fájdalom miatt szakítottuk meg a vizsgálatot. Az áttekintett szakaszon spasticus belek, ép nyálkahártya volt látható. Vél.: 30 cm-ig negatív endoscopos kép, spasticus bél.” A vizsgálat után gyógyszert nem írtak fel, a fájdalomra Nospa szedését javasolták. Az időnként jelentkező alhasi fájdalmam végül magától elmúlt, helyette gyakran viszont ez a menstruációkor jelentkező végbél fájdalom jelentkezik. Kisbabát szeretnénk, kezeléseken, két lombikprogramon vagyunk túl. Tavaly októberben, az első lombikprogramunk előtt méhtükrözéses vizsgálatom volt, szerencsére semmilyen kóros elváltozást nem találtak. A meddőség oka ismeretlen, de lehet, hogy mégsem, ha a fent leírtak befolyásolhatják esetleg ezt az egész babyprojektet. Önnek mi a véleménye erről? Nem vagyok benne biztos, csak átfutott az agyamon, hogy annó, amikor ez a colonoscópiás vizsgálat volt, injekciós altatás volt és altatásból már egy kicsit felébredtem, amikor még a vizsgáló eszköz bennem volt és amikor a fájdalmat is éreztem és nem e lehetséges, hogy egy kis mozdulatkor az eszköz valami kárt tehetett bennem? Nem tudom, hogy ha a következő mensesemnél ez a probléma nem jelentkezik, akkor csak akkor forduljak orvoshoz amikor jelentkezik? Válaszát, előre is köszönöm. Tisztelettel: Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a végbél-fájdalom témában

        Ha a vastagbél-vizsgálat során történt volna sérülés, az már a vizsgálatot követően napokon belül komoly problémát okozott volna. Az, hogy csak a menstruáció alatt jelentkezik a fájdalom, erősen nőgyógyászati irányba tereli a gyanút, bennem az endometriózis merülne fel elsőként (méhnyálkahártya szigetek megjelenése a hashártyán, melyek szintén ciklikusan lelökődnek, így összenövéseket, hasi fájdalmat okozhatnak).


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. szeptember 18., 13:25; Megválaszolva: 2010. szeptember 21., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: