• Belgyógyászati zavarok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ú/Nő! Június környékén olyan problémám lett, h tejet illetve tejtermékeket nem tudtam megemészteni. Hapuffadás,hasfájás és hasmenés,hányinger jelentkezett, minden tejféle ,kivéve a túró fogyasztásásra. Orvoshoz fordultam,aki allergiavizsgálatra küldött, negativ lett tejallergiára, székletvizsgálatom pedig az álatlános baktériumokra és hasonlókra is negativ lett. Majd 1 hónappal ezelött evés után,erős görcs jelentkezett a a felső hasi területen bal oldalon.Több orvos megvizsgált,majd gasztroenetrológián gyomortükrözést végeztek. Negativ lett ez is. Még a vérvizsgálat eredménye nem derült ki. Szeretném végre megtudni hogy mi a gond. Jelenleg különböző ételek evése után a görcs ujra jelentkezik. Még fontos informácuó lehet, hogy egy mononuklezózis után, 4 éve vérszegénységem van, az előzetes vérvizsgálatok pedig a vasszintemet és a TKV szintemet is alacsonynak mutatták,illetve 24es vérsüllyedést. Kérem mondja el mi a véleménye a fentiekről,hova fordulhatnék? Nagyon zavaró,h nem tudom milyen ételeket kerüljek el ahhoz,hogy ne nehezitse az életem a gyomorgörcs.

        Dr. Plósz János válasza a emésztési panasz témában

        A leírtak alapján az szinte egyértlemű, hogy laktóz-intoleranciája van, emiatt a laktóztartalmú tejtermékek kerülését javaslom. A vashiány leggyakoribb oka nőkben a bővebb menstruációs vérzés illetve az alacsony vasbevitel kombinációja, emiatt érdemes vas -és folsav- illetve B12 vitaminpótlást kezdenie. A görcsös hasi panaszok hátterében állhat szintén a laktóz-intolerancia, de akár egy fertőzéses gyomor-bélhurutot követő emésztési zavar is (ez esetben pre- és probiotikumok fogyasztása, pl. Progastr825 segíthet). Ezen kívül érrdemes lenne vérvétel során a lisztérzékenység lehetőségét is vizsgálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. szeptember 15., 13:41; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 20:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: