• Magas bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Ma kaptam meg a vérkép-eredményem,és van egykét érték,ami aggaszt,és az orvosomtól tulajdonképpen nem kaptam válaszokat a kérdéseimre,de elküldött hasi ultrahangra,időpontot kell kérnem rá. 33 éves nő vagyok,szorongásos betegségre két éve szedek napi 2-szer 0.5 mg Helex sr-t,és 5 éve szedem a Lindinette fog.gátlót,mert 6 éve volt Hellp-szindromás szülésem,és nem szeretnék több gyermeket. Vérkép eredményem: VAS:37 (normál 8.8-27) LDL koleszterin:3.41 (normál 0-3.40) Kreatinin:99 (normál 40-88) Összes bilirubin:24 (normál 2-18) Konjugált bilirubin:5 (normál 1-4) Limfocita:46.8 (normál 20-40) Vizelet fajsúly:1027 (normál:1014-1025) Főleg a bilirubin értékek aggasztanak,olvastam a Gilbert szindromáról is.Ez nem az lehet?A májfunkciós értékeim mind jók lettek ezeken kívül.Mire gyanakodjak esetleg?Máj,vagy epe gondok?Ha az ultrahangon nem derül ki semmi,mi a teendőm? Esetleg okozhatja a bilirubin és a vas magasabb értékét a Helex sr és a Lindinette 20? A hajam is eléggé hullik,már 2 éve.Már akkor is magasabb volt a vasam(27.2)de csak egy kevéssel. Olyan esetben mi a teendőm,ha esetleg a szedett gyógyszerek okozzák a gondot? Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        A magasabb vizelet-fajsúly és kreatitinin-szint folyadékhiányra utal, bő folyadékbevitel mellett moindkettő normalizálódni fog. Az LDL-koleszterin minimálisan emelkedett értéke nem aggasztó, javasolt a rendszeres testmozgás, cholesterin- és zsírszegény diéta tartása. A bilirubin-emelkedés mértéke szintén jelentőség nélküli, ennek oka lehet a fogamzásgátló szedése, de akár enyhe Gilbert-kór is. A vas emelkedő szintje fokozott vasfelszívódásra utalhat (haemochromatózis heterozigóta formája), emiatt a laborvizsgálat rendszeres ismétlése indokolt, további emelkedés esetén haematológiai kivizsgálás jön szóba.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 13:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr! 2017.másciusában sztoma-helyreállitó mütétet végeztek rajtam.5 nap múlva vékonybél perforatio miatt reoperáció és secectio.a mütét után két hét múlva nagyon kellemetlen tünetek jelentkeztek.nagyon füszeres dolgokat...
        Tisztelt Cím! Nagy valószínűséggel egy egyedi probléma segítségében fordulok Önökhöz. Egy kedves ismerősömnél kb 4 évvel ezelőtt crohn betegséget diagnosztizáltak. Ennek következtében, hogy a bélrendszerében lévő gyulladások...
        Kedves Hölgyem/Uram! Édesapám laborjában némi vérszegénységre utaló jelet találtak, ezt követően székletmintában vért találtak, ezért elküldték gyomor és béltükrözésre. Ennek eredményére még várunk, a vastagbélben találtak egy...
        Tiszteletem.PAnaszaim kb 3 honapja kezdődtek jobb oldali alhasi fájdalommal a vakbelet kizárták nőgyógyászati vizsgálat negativ azóta a panaszaim minden naposak hol két oldalt szúrkál lent hol alhasban fáj görcsösen középen hol feljebb de...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Több éve időszakosan előfordul,hogy a székletem felszíne nyálkás és néha a wcpapír is.Vérzés nincs.hasam reggelente puffad és fáj,dde csak reggel! Voltam már vérvétele és hasi uh-on.ezek negativak voltak.az orvos...
        Tegnap voltam gyomortükrözésen. Sajnos nagyon rosszul viseltem. Nyeltem közben rengeteget és a számon vettem a levegőt. Azóta nagyon fáj a torkom. Nyelésnél főleg, olyan mintha megakadt volna benne valami, a legfurcsább hogy ez evés után...
        Tisztelt Dr úr ! Január óta tartó gyomorfajásom van ami étkezésre néhány enyhül néha erősödik .Gyakorlatilag egész nap faj megállás nélkül . Ha lefekszem akkor enyhül vagy teljesen elmúlik. 2 gyomortükrözésen voltam ahol mindent...
        Tisztelt Doktor Úr ! Szeretnék tanácsot kérni élelmezéssel kapcsolatban. Ha valaki nem laktóz hanem LAKTULÓZ érzékeny az mit jelent és milyen diéta javasolt. A laktózról tudom, hogy általában tejcukor érzékenység, de a tesztre a laktóz...
        Tisztelt Dr Úr /Dr Nő Hónapok óta küzködök gyomorfájással illetve állandó reggeli hasmenéssel , amint felkelek szinte rögtön mennem kell a mosdóba ez napi 2szer fordul elő ritkán 3szor de van olyan is hogy csak ébredés után. Voltam...
        Kedves Doktor úr! Panaszaim miatt kolonoszkópia és gasztroszkópia vizsgálatom volt, ennek keretében szövetmintát is vettek, lisztérzékenységet és helicobacter-t vizsgáltak. Szeretném a segítségét kérni, hogy értelmezni tudjam a leletemet...