• Magas bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Ma kaptam meg a vérkép-eredményem,és van egykét érték,ami aggaszt,és az orvosomtól tulajdonképpen nem kaptam válaszokat a kérdéseimre,de elküldött hasi ultrahangra,időpontot kell kérnem rá. 33 éves nő vagyok,szorongásos betegségre két éve szedek napi 2-szer 0.5 mg Helex sr-t,és 5 éve szedem a Lindinette fog.gátlót,mert 6 éve volt Hellp-szindromás szülésem,és nem szeretnék több gyermeket. Vérkép eredményem: VAS:37 (normál 8.8-27) LDL koleszterin:3.41 (normál 0-3.40) Kreatinin:99 (normál 40-88) Összes bilirubin:24 (normál 2-18) Konjugált bilirubin:5 (normál 1-4) Limfocita:46.8 (normál 20-40) Vizelet fajsúly:1027 (normál:1014-1025) Főleg a bilirubin értékek aggasztanak,olvastam a Gilbert szindromáról is.Ez nem az lehet?A májfunkciós értékeim mind jók lettek ezeken kívül.Mire gyanakodjak esetleg?Máj,vagy epe gondok?Ha az ultrahangon nem derül ki semmi,mi a teendőm? Esetleg okozhatja a bilirubin és a vas magasabb értékét a Helex sr és a Lindinette 20? A hajam is eléggé hullik,már 2 éve.Már akkor is magasabb volt a vasam(27.2)de csak egy kevéssel. Olyan esetben mi a teendőm,ha esetleg a szedett gyógyszerek okozzák a gondot? Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        A magasabb vizelet-fajsúly és kreatitinin-szint folyadékhiányra utal, bő folyadékbevitel mellett moindkettő normalizálódni fog. Az LDL-koleszterin minimálisan emelkedett értéke nem aggasztó, javasolt a rendszeres testmozgás, cholesterin- és zsírszegény diéta tartása. A bilirubin-emelkedés mértéke szintén jelentőség nélküli, ennek oka lehet a fogamzásgátló szedése, de akár enyhe Gilbert-kór is. A vas emelkedő szintje fokozott vasfelszívódásra utalhat (haemochromatózis heterozigóta formája), emiatt a laborvizsgálat rendszeres ismétlése indokolt, további emelkedés esetén haematológiai kivizsgálás jön szóba.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 13:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:06

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt, Doktor Úr! kb két hete lágy a széklétem, nem mondanám hígnak, ill. vizesnek, csak lágyabb a kelleténél és naponta 2-3x járok wc-re. Hasfájásom nincs, viszont néha úgy érzem, mintha folyamatosan dolgozna a gyomrom.Étvágyam nem...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémam a következő:3 hónapja szültem(előtte többnyire szorulasos voltam,de kétnaponta azért volt székletem).szülés után pár nappal kezdődtek panaszaim(még a kórházi benttartozkodas alatt).Étkezések után nem...
        Mitől lehet habos a székletem?illetve folyamat puffadok, daganatot olvastam h az lehez,de pontosan mi?
        Körülbelül 3 hónapig napi rendszerességgel hatalmas mennyiségű alkoholt fogyasztottam (Napi 1 liter tömény) 2 hete abbahagytam az ivást. Tegnap vérvételen riasztó adatok jöttek ki és most be vagyok pánikolva, hogy halálos értékek : GGT...
        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron voltam vastagbéltükrözésen, mivel elég sokat fájt a hasam. Ott kiderült, hogy diverticulosisom van. Azt írták a leletemre, hogy étkezzek rostdusan, kukoricapehely, müzli, zöldség és 5 év múlva...
        Üdv. Nemrégiben elkezdett alhasi fàjdalmam lenni,puffadàsal,orvos meg vizsgalatokra elkuldöt,hasi ultrahang van hatra.úgy véli vastagbél diverticulosis lehet.Az lenne kerdesem mi a legjobb eshetöségem a felépülésre,és mi történik akkor ha...
        Tisztelt Doktor Úr! 2-3 hónapja lazább a székletem. Napi egyszer,körülbelül ugyanabban az időpontban, reggel fordul elő. Semmilyen egyéb panaszom nincs. Kell-e valamin változtatni étkezés terén? Egyáltalán problémának tekinthető-e ez a...
        Tisztelt Főorvos Hölgy/Úr! Néhány hete vettem észre, hogy a székletem sokkal sárgább, szétesősebb, mint a megszokott. Emellett szinte egész napos puffadás kínoz. Ami a legjobban nyugtalanít, hogy a bal bordaív alatt, félkörben, néha elől,...
        Tisztelt Dr. Úr! 2013 óta vannak emésztőrendszeri problémáim! Az a probléma amivel orvoshoz fordultam az a hasmenés, étkezés után szinte mindig begörcsölt a hasam és hasmenésem volt. Voltam vele orvosnál és kiderült, hogy laktózérzékeny...
        Tisztelt Doktor Úr! 4 hónapja észleltem és kezdett zavarni . Napi szinten volt hasmenésem majd székrekedésem . Mára pedig párnapig székrekedésem utána 1 este alatt minden kijön belőlem. Fájdalmaim vannak és görcsöl közben a hasam. A...