• Magas bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Ma kaptam meg a vérkép-eredményem,és van egykét érték,ami aggaszt,és az orvosomtól tulajdonképpen nem kaptam válaszokat a kérdéseimre,de elküldött hasi ultrahangra,időpontot kell kérnem rá. 33 éves nő vagyok,szorongásos betegségre két éve szedek napi 2-szer 0.5 mg Helex sr-t,és 5 éve szedem a Lindinette fog.gátlót,mert 6 éve volt Hellp-szindromás szülésem,és nem szeretnék több gyermeket. Vérkép eredményem: VAS:37 (normál 8.8-27) LDL koleszterin:3.41 (normál 0-3.40) Kreatinin:99 (normál 40-88) Összes bilirubin:24 (normál 2-18) Konjugált bilirubin:5 (normál 1-4) Limfocita:46.8 (normál 20-40) Vizelet fajsúly:1027 (normál:1014-1025) Főleg a bilirubin értékek aggasztanak,olvastam a Gilbert szindromáról is.Ez nem az lehet?A májfunkciós értékeim mind jók lettek ezeken kívül.Mire gyanakodjak esetleg?Máj,vagy epe gondok?Ha az ultrahangon nem derül ki semmi,mi a teendőm? Esetleg okozhatja a bilirubin és a vas magasabb értékét a Helex sr és a Lindinette 20? A hajam is eléggé hullik,már 2 éve.Már akkor is magasabb volt a vasam(27.2)de csak egy kevéssel. Olyan esetben mi a teendőm,ha esetleg a szedett gyógyszerek okozzák a gondot? Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        A magasabb vizelet-fajsúly és kreatitinin-szint folyadékhiányra utal, bő folyadékbevitel mellett moindkettő normalizálódni fog. Az LDL-koleszterin minimálisan emelkedett értéke nem aggasztó, javasolt a rendszeres testmozgás, cholesterin- és zsírszegény diéta tartása. A bilirubin-emelkedés mértéke szintén jelentőség nélküli, ennek oka lehet a fogamzásgátló szedése, de akár enyhe Gilbert-kór is. A vas emelkedő szintje fokozott vasfelszívódásra utalhat (haemochromatózis heterozigóta formája), emiatt a laborvizsgálat rendszeres ismétlése indokolt, további emelkedés esetén haematológiai kivizsgálás jön szóba.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 13:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktorúr! Körülbelül 2 hónapja savas ritkán kesernyés szájíz van a számban, ézkezés után rosszabb. Kaptam rá pantoprazol 20 mg tablettát. Szedem 2 hónapja de még így is érzem étkezés után a savasságot. Doktorúr szerint a...
        Tisztelt Webbeteg!Sajnos problémámra nem találok google-n semmilyen választ sem!Kb.10 éve kezdődött,hogy erzem,wcre kell mennem majd vékony,ragacsos szeklet távozik fájó,maró érzést hagyva maga után,majd 20percenkent még többször...
        Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni, mi legyen a következő lépésem? Tavaly év elején kezdődtek a panaszaim, melyek epetájéki fájdalomban mutatkoztak meg. Jobb bordaív alatti nyomó-húzó, sokszor görcsös fájdalom, mely...
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő, kérdésem a következő emelkedett laboreredménnyel kapcsolatosak: 2018.02.08 laboreredmények: alk.foszfatáz: 354 U/L koleszterin: 5,21 mmol/L, WE: 20 mm/h, mono: 10,5% 2018.03.02. laboreredmények: húgysav:...
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Feszült stresszes helyzetben hirtelen jelentkező vizelési ingerrel küzdők melyet eddig tudtam kontrollálni. Ilyenkor volt 3-5 percem vagy hogy elérjek a vécére vagy lazítsak mentálisan mert ekkor a vizelési ingerem...
        tisztelt dr úr/nő.a kérdésem a következő.kb 1hete fáj a gyomorszájam.nem állandóan 2-3naponta 1-2órára.olyan érzés mikor gyomorszájon ütik az embert.más panaszom nincs.rendesen eszem.nincs étvágytalanság.orvosnál voltam emozult ill...
        Tisztelt Doktor Úr! 19 éves fiú vagyok. Körülbelül egy éve figyeltem fel arra, hogy időnként erős, görcsös gyomorfájásom van, amit a hasam jobb alsó oldalán szúró fájdalom kísér, ami mozgás hatására erősebben nyilall. A görcs pár...
        Szeretném megkérdezni hogy a nem fertozésesk.m.n.gastroenteritis és colitis azaz a K5290 az lehet CDI hasmenés szovodménye.maradványa?Apukámat korházban kezelték ezzel a brutális hasmenésel!A hasmenés nagy nehezen elmult de továbbra is...
        Tisztelt Doktor úr/nő! A bal alhasi tájékon már egy jó ideje tapintok egy ferde hosszanti megkeményedést, amelyet végig tudok követki kb. a húgyhólyagtól egészen a bal csípőtövisig. Egy 2 cm szélességű ferde megkeményedésről van szó....
        Jó napot! Jobb oldalamon fáj a hasam ami átsugároz az oldalamba és hátamba és néha hasi puffadásom is van munka közbe mozgáskor fáj inkább és olyankor egy lehajolás is fájdalmasabb a hasamnál jobboldalon tappintásra èrzèkeny borda alatti...