• Magas bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Ma kaptam meg a vérkép-eredményem,és van egykét érték,ami aggaszt,és az orvosomtól tulajdonképpen nem kaptam válaszokat a kérdéseimre,de elküldött hasi ultrahangra,időpontot kell kérnem rá. 33 éves nő vagyok,szorongásos betegségre két éve szedek napi 2-szer 0.5 mg Helex sr-t,és 5 éve szedem a Lindinette fog.gátlót,mert 6 éve volt Hellp-szindromás szülésem,és nem szeretnék több gyermeket. Vérkép eredményem: VAS:37 (normál 8.8-27) LDL koleszterin:3.41 (normál 0-3.40) Kreatinin:99 (normál 40-88) Összes bilirubin:24 (normál 2-18) Konjugált bilirubin:5 (normál 1-4) Limfocita:46.8 (normál 20-40) Vizelet fajsúly:1027 (normál:1014-1025) Főleg a bilirubin értékek aggasztanak,olvastam a Gilbert szindromáról is.Ez nem az lehet?A májfunkciós értékeim mind jók lettek ezeken kívül.Mire gyanakodjak esetleg?Máj,vagy epe gondok?Ha az ultrahangon nem derül ki semmi,mi a teendőm? Esetleg okozhatja a bilirubin és a vas magasabb értékét a Helex sr és a Lindinette 20? A hajam is eléggé hullik,már 2 éve.Már akkor is magasabb volt a vasam(27.2)de csak egy kevéssel. Olyan esetben mi a teendőm,ha esetleg a szedett gyógyszerek okozzák a gondot? Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        A magasabb vizelet-fajsúly és kreatitinin-szint folyadékhiányra utal, bő folyadékbevitel mellett moindkettő normalizálódni fog. Az LDL-koleszterin minimálisan emelkedett értéke nem aggasztó, javasolt a rendszeres testmozgás, cholesterin- és zsírszegény diéta tartása. A bilirubin-emelkedés mértéke szintén jelentőség nélküli, ennek oka lehet a fogamzásgátló szedése, de akár enyhe Gilbert-kór is. A vas emelkedő szintje fokozott vasfelszívódásra utalhat (haemochromatózis heterozigóta formája), emiatt a laborvizsgálat rendszeres ismétlése indokolt, további emelkedés esetén haematológiai kivizsgálás jön szóba.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 13:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:06

        Tudjon meg többet: blirubin
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő A következő problémával fordulok Önhöz: Két hónapja egyik este 40 fokos lázam lett, majd a láz egy hét alatt megszűnt. A láz 2. napján a laboreredményemben a GOT és GPT 120 felett volt, Gamma GT 60 körül, CRP 85, Vas:...
        Tegnapo nap folyaman irtam onnek diffuz majlaesio "jeligevel" On pre es probiotikum kurat javasolt 1 honapig . Melyik fajtat es hogyan szedjem . Elveszek a boseg zavaraban. Azt olvasom h IBS-re a protexin Ibs a legjobb napi 2, 4 heten at. On mit...
        Tisztelettel! Lassan 3 éve tartó jobb alhasi, vakbél környéki fájdalmam vannak, ami néha épphogy csak tompán fájdogál, néha intenzívebben. Átestem vérvételen, ultrahangon, röntgenen, colonoscopián és izotópos vizsgálaton is. E...
        Tisztelt Doktor Úr! Én úgy érzem, hogy nekem a gyomor savszabályozó rendszere borult fel, már lassan több, mint fél éve. Ugyanis én a refluxra akkor szedtem 2x1 Controlocot egy hétig, de ezzel egy időben lúgos vizet is ittam, és olyan...
        Jó napot! Már több hónapja a székletem eléggé rendellenes. A legtöbbször sárgás váladék is ürül. Diagnosztizált gluténérzékeny vagyok, emiatt először diétahibára gondoltam, de végül ezt kizártam, nem ettem mellé sosem. 2 hónapja...
        Tisztelt Dr. Úr! 2006 óta coelikaia-s vagyok, diétát tartom. 2014 év elején diffúz szúró hasi fájdalmak, széklet sárga, majd világos laza. Lactose terhelés neg.;2014.01 colonosc. neg; 2014.04 endosz. neg.; 2014.12 UH neg.; 2015.01 CT entero...
        Kedves Doktor Úr! Gombóc érzés a torokban kezdőött a problémám idén év elején, amit fül- orr gégészeten többször megismételt endoszkópos vizsgálattal megnagyobbodott nyelvgyöki mandulákat diagnosztizáltak. A ritka gyomorégéses...
        Tisztelt Doktor úr! Vastagbéltükrözés során gyulladásra utalójelek miatt mintát vettek és az alábbi szövettani eredményt kaptam: "Felszines vastagbél nyh.részletek,az interstitiumban kp.foku chronicus aspecificus lob,aktivitási jelek...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Június 9-én voltam ultrahang vizsgálaton ahol hasi ultrahangot végeztek és a hátamnál lévő panaszos területet is megnézték. A vizsgálatot GE Voluson E8 készülékkel végezték, ami ha jól tudom csúcskategória....
        Jó napot kívánok! 2013 őszén polipot találtak a gyomromban. Az első szövettani eredmények rosszindulatú daganatot jeleztek, de az azt követőek ezt nem támasztották alá. 2013 októberében laporoszkópos műtéttel távolították el, majd egy...
        Tisztelt Dr nő/Úr! Páromnál januárba derült ki hogy chron beteg egy ultrahang során. Felkerestük a szakorvost aki amint meghallotta hogy az ikertestvére is beteg meg se nézte az ultrahangot hanem felírta a gyógyszereket és elküldte...
        Tisztelt Doktor Úr! Elég kényes kérdéssel fordulnék önhöz, ugyanis orvosi mulasztások egész sorával állunk szemben a párommal, és jobban éreznénk magunkat, ha hozzáértő személy is véleményt nyilvánítana a történtek felől. A párom...
        Dukan diétával fogytam ellenőrzés melett 22 kg-ot. Az elért testsúlyt tartom, teljesen jól vagyok, fitt, jó erőben. Semmi diszkomfort érzés nincs. A diéta alapelveit betartva kb normálisan, vegyesen étkezem. Zabkorpát esze, joghurtot, sok...
        Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló problémával fordulok Önhöz. Panaszaim 2007 nyarán kezdődtek, melyek leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy nem tudok éhséget érezni. Az éhséget nem úgy érzem, hogy korog a gyomrom, hanem görcsölni...
        T. Doktor Nő/Doktor Úr, Évek óta puffadok étkezések után..Sokáig nem foglalkoztam vele, is gondoltam hogy esetleg betegség is állhat mögötte..reggelente lapos a hasam, könnyűnek érzem magam,semmi bajom addig amíg nem eszek. Aztán az első...
        Kedves Doktor Úr! Pár éve ért egy trauma, egy ismerősöm meghalt vastagbél rákban fiatalon pár hónap alatt. Pár napig sokként ért a hír, de "csak" sajnálkoztam az eset felett. Aztán eszembe jutottak a szülés óta fennálló kisebb-nagyobb...
        Üdvözlöm. Hasi puffadástól szenvedek 3 Hete. A menstruaciom is késik. Semmilyen fehér lisztes, cukros, tejes dolgot nem fogyasztok. Heti 4-5 alkalommal járok edzeni. Tojást, túrót, halat, csirkét, rizst és zöldégeket eszek nap mint nap. Nem...
        Tisztelt Doktornő/ Tisztelt Doktor Úr, 29 éves férfi vagyok, és egészen fiatal korom óta vannak emésztési problémáim (laza, néha nyákos széklet, máskor székrekedés, felpuffadás, bélgázok, hangos bélműködés, gyakori böfögés),...
        Tisztelt Doktornő! Tegnapi napon teljes hasi ultrahang vizsgálaton találtak az epehólyagomon egy polypot. A leletben 3 mm-t nagyságú van írva, de a felvételen (mellékeltem) 3,53×3,02 cm szerepel. A doktor úr évenkénti kontrollt javasolt, egyéb...
        Üdvözlöm! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Párom igazoltan gyomorfekély betegséggel küzd, amelyhez időszakosan Ulprix nevű savcsökkentő gyógyszert szed. A probléma az lenne, hogy időszakosan kellemetlen szájszag...