• Gyomorbántalmak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Epe környéki, ill. gyomorszájtájéki fájdalmaim vannak időnként. Epehólyagom kicsivel több mint egy éve távolították el. Fél évig tökéletesen voltam, de aztán előjött az időnkénti gyomortájéki éles fájdalom, és az epetájéki puffadó , fájdalmas érzés. Cholagol segít ilyenkor. Próbálok diétázni, de nem tudok sokmindent elfogyasztani. A kávé után-igen ritkán iszom- egy alkalommal, olyan élesen beleszúrt a gyomorszájba, hogy megijedtem. Amúgy nincs , csak igen ritkán savas érzetem a számban. Étvágyam jó, nem fogyok. Széklet minden nap. Májenzimek jók, bilirubin emelkedett, de enyhe Gilbert kórom van. Vizeletem ph-ja 7, ez szerintem jó. Nincs helikobakterem sem, egy vérvizsgálat szerint. Ha az epém helye fáj, akkor a gyomrom is vele fáj. Nem vagyok hajlandó tükrözésre menni, de ez már több mint kellemetlen. Quamatelt szedtem, de nem használt, sem az Emillan. Termográfián enyhén piros volt a gyomor, máj és a hasnyálmirigy környéke, bár a hasnyálmirigyenzimek jók. UH nem mutatott rendellenességet. Lehet fekélyem reflux nélkül? Mivel a ph értékem jó, nem is nagyon lehet a szervezetem savas... Kérem segítsen! Bármi szóba jöhet a tükrözésen kívül, bármilyen vizsgálati mód, amiről tudomása van. Tisztelettel: Babszi

        Dr. Plósz János válasza a gyomorfájdalom témában

        Természetesen lehet reflux-betegsége, mely nem jár fekélyek kialakulásával, azonban panaszai erre nem jellemzőek. (refluxban a mellcsont mögötti, felhasi égő érzés, a savs felböfögés a legjellegzetesebb). Panaszai emésztési zavarra vagy gyomorhurutra utalnak. Véleményem szerint epekímélő diéta, gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, illetve Iberogast cseppek kúraszerű használata megszüntetheti panaszát. A tükrözésen kívül jelenleg a nyeletéses röntgenvizsgálat alkalmas a gyomor-nyombél megítélésére, de érzékenysége és specificitása sokkal rosszabb.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. augusztus 25., 19:32; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: