• Kérdés nőgyógyász szakértőhöz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem arra vonatkozik, hogy nemrégiben egy más jellegű kivizsgálás során egy hasi ultrahangon véletlenül epeköveket találtak nálam. A diagnózis szerint számos kis méretű, 2-3 milliméteres epekő található az epehólyagban. Feltehetően az előző terhességem során alakult ki (2,5 éve szültem), mivel az előtt is voltam ultrahangon, és akkor még nem voltak meg. A háziorvos a sebészeti szakrendelőbe irányított, ahol azonnal a műtétet javasolták. Az epekövek azonban nálam semmilyen tünetet nem okoznak, nem fájnak, nincs gondom az emésztésemmel. Az ok, amiért én azonban a műtétre most nem szívesen vállalkoznék az, hogy mi éppen most szeretnénk megpróbálkozni egy második terhességgel (33 éves vagyok, nem akarnánk már sokáig várni a második gyerekkel). A sebész viszont azt mondta, hogy ha laparoszkópiás úton nem sikerült a köveket eltávolítani, és mégis vágni kell (ez persze csak út közben derül ki), akkor egy ilyen műtét után a terhesség sokáig nem vállalható a seb jellege miatt. Ráadásul több helyen is olvastam, hogy a teljesen tünetmentes köveket egyébként sem kell bántani. Ön szerint ezek a tünetmentes kövek gondot okoznának-e a következő terhesség során, vállalható-e így a terhesség, vagy feltétlenül el kell-e távolítani? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Boros Miklós válasza a epekő témában

        Kedves Kérdező!Szakmailag bölcsebb lenne az epekőműtét utáni teherbeesés.Terhesség alatt hormonhatásra a kövek "megmozdulhatnak".Kisebb rizikó a műtét után gyorsabb teherbeesés,mint egy epekövekkel terhelt terhesség.


        Dr. Boros Miklós
        szülész-nőgyógyász

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. augusztus 25., 17:16; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 09:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: