• Lisztérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Napokban részt vettem egy Life Code vizsgálaton, mely enyhe lisztérzékenységet mutatott ki . A vizsgálatot végző orvostól többek között azt a tájékoztatást kaptam, hogy a durumlisztből készült élelmiszereket fogyszthatom. Ugyanakkor élesztőt nem használhatók. Rendszeresen járok gasztróenteorólógiára, de ott többszöri vizsgálat sem mutatta ki a lisztérzékenységet. Megköszönném, ha a durum lisztre, és az élesztőre kielégitő vélaszt kapnék. Üdvözlettel: Mné Éva

        Dr. Plósz János válasza a lisztérzékenység témában

        A lisztérzékenység (coeliakia) a búzafélék egyik fő alkotó fehérjéjére, a gliadinra adott kóros immunválasz eredménye. Ez azt jelenti, hogy ha a beteg ember búzát, árpát, rozsot fogyaszt, a nyombél és a vékonybél nyálkahrtyájában kóros mértékű és a saját fehérjék ellen irányuló immunválasz alakul ki. Ennek következménye a nyálkahártya sorvadása és felszívódási zavar kialakulása. Maga a betegség jól körülírt, ha a megfelelő vérvételből meghatározott értékek (anti-EMA, anti-tTG) normális értéket mutatnak, nem beszélhetünk lisztérzékenységről. A valódi lisztérzékenyek durumbúzát sem fogyaszthatnak. A durum lisztből tojás nélkül is készíthető tészta, szebb a színe illetve nem csirízesedik, így előnyösebbnek tartjuk táplálkozásilag. Az élesztő tulajdonképen egysejtű gombák tenyészete, melyek elősegítik a tészta térfogatának növekedését (széndioxid-felszabadulás közben bontját a liszt összetevit), emelett számos kedvező élettani hatása is van.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. augusztus 20., 23:27; Megválaszolva: 2010. augusztus 23., 17:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: