• Ismeretlen alhasi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavasszal elkezdett fájni a hasam, és körülbelül július elején mentem el orvoshoz, mert a fájdalom gyakorisága nem volt nagy, kb. hetente, kéthetente egyszer, és az intenzitása is változó. Alul fáj, talán szúr, de nyomásra nagyon érzékeny. nem találtam összefüggést sem étkezéssel, sem menstruációval. Csináltattam nőgyógyászati ultrahangot, ott semmit nem találtak. A hasi és kismedencei ultrahang szerint az uterus egyenetlen szerkezetű, és jobb oldalon felette kis mennyiségű szabad folyadék látható. ez a két héttel későbbi ultrahangon már nem volt látható. gasztroenterológián és sebészeten is voltam, semmit nem találtak, bár gyomor- és béltükrözésre szeptemberben még megyek. Vizeletvizsgálaton semmi problémát nem találtak.Három különböző vérvétel is készült: június 14-én, június 30-án és július 29-én. az elsőnél a fehérvérsejt 4,8 ; a heamatokrit 0,36 és a haemoglobin 119. a Qualitatív vérképen a basophyl 2, az eosynophyl 8. a második vérképen már néztek CRP-t, ami 10 helyett 19,9 volt. a hemotológián a fehérvérsejtem normális (6,1), a Htk 0,33 ; Hgb 111, az MCV 78, a Segm 60,5. a harmadik vérkép már részletesebb, itt a fehérvérsejt 4,9, a heamatokrit 0,32 ; a vörösvérsejt térfogat 80, a haemoglobin 109,4. Alacsony az LDH (202) és a ferritin is (6). De magas a vérsejtsüllyedés (17) és a CRP is, ami 15,2. Sajnos, akárhova megyek, minden orvos mást mond, és nem tudják kideríteni a fájdalom okát, a nőgyógyász szerint nincs gond, a gasztroenterológus szerint biztosan nőgyógyászati probléma. A sebész szerint lehet, hogy Crohn-betegség, de hasmenésem nincs. pár éve aranyerem kialakult, de nem jár fájdalommal többnyire, csak duzzadt kicsit. Ön szerint érdemes elmennem esetleg clamydia vagy helicobacter pylori szűrésre? vagy esetleg lehet esélye az irritábilis bélszindrómának? Édesapám egyébként tavaly esett át egy rosszindulatú végbéldaganat-eltávolításon, édesanyámnak pedig gyomorfekélye van. kérem segítsen, hogy hova lenne még érdemes mennem? Nagyon köszönöm

        Dr. Boros Miklós válasza a hasi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! Ebben az életkorban a leggyakoribb a stressz okozta irritábilis bél szindróma, ami funkcionális eltérés kimutatható szerbi ok nélkül. Mind a nőgyógyászati chlamydia, mind a helicobacter vizsgálat előrébb visz, hiszen két gyakori ok kizárható. Ezek után indokolt a tükrözés. Addig is javasolt a diéta, ami főleg az egyszerű szénhidrát, cukrozott dolgok elhagyását jelenti. Fogyasszon rendszeresen pro- és prebiotikumokat. Jegyezze fel, hogy mikor-mit evett, így panaszok esetén az okra is fény derülhet.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. augusztus 04., 07:55; Megválaszolva: 2010. augusztus 11., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: