• Laktóz intolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves WebOrvos! Egy családtagomnál januárban laktóz intoleranciát állapítottak meg, javasolták neki a laktózmentes diétát, de gyógyszert nem kapott rá. Eleinte csak bizonyos mennyiségű tejtermék után jöttek elő a tünetei (pl.napi 1 pohár tej és 2 joghurt), mára viszont már kevesebb is elég ehhez (pl. 1 pohár tej). Olvastunk a laktózmentes termékekről, és arról, hogy most már létezik egy gyógyszer is erre a betegségre, amivel fogyaszthat laktóztartalmú élelmiszereket. Kérdésem az lenne, hogy ezt a gyógyszert háziorvos is felírhatja-e? Illetve érdekelne, hogy ha továbbra is laktózos tejtermékeket fogyaszt (keveset ugyan, de gyógyszer nélkül), akkor mennyire károsítja vele a szervezetét, milyen következményekre számíthat? Válaszát várva: Aqua

        WEBBeteg szakértő válasza a Laktóz intolerancia témában

        A lactose intolerancia kezelésének alapelve, hogy kitiltjuk a diétánkból a tejet teljesen. Ez értendő azokra az ételekre is, amelyek rejtett módon tejport, tejet tartalmaznak, pl. párizsi felvágott. A gyógyszert arra találták ki (ami a tejcukrot bontó enzimet pótolja), hogy egyes esetekben nem tudjuk kikerülni a tejtartalmú ételek fogyasztását, ekkor a tünetek megelőzésére ( hascsikarás, hasmenés, stb.) alkalmazzuk. Tartós tejfogyasztás esetén akár állandó vékonybél gyulladás is felléphet, ezért mindenképp teljesen lactose mentesen javasolt étkezni. A kívánt gyógyszer neve Lactase tabletta, és a 100 db kiszerelésen van TB támogatás, melyet háziorvos kollégák is felírhatnak.



        Kérdés: 2010. augusztus 01., 15:59; Megválaszolva: 2010. augusztus 05., 10:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: