• Heliobacter?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! GERD L.A.B. erosiv oesophagitist állapíottak meg nálam. Egy ismerősöm azt tanácsolta, hogy végeztessek el egy olyan vizsgálatot, amely kimutatja, hogy helicobacter okozza-e a betegséget. Az lenne a kérdésem, hogy okozhatja-e ezt ez a baktérium? Valamint mi ez a baktérium? És pontosan hogyan lehet ezt kideríteni? Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a helicobacter pylori témában

        Kedves Kérdező!

        A Helicobacter Pylori egy, a gyomornyálkahártya felületén élősködő baktérium, melynek előfordulása igen gyakori (nagyjából annyi százaléka a népességnek, ahány éves kort vizsgálunk, tehát 50 éves korban 50%). Hatására fokozódik a savtermelés és az arra hajlamos egyénekben nyombél- és gyomorfekélyt, krónikus gyomorhurutot, ez utóbbi hossza fennállása esetén gyomorrákot okozhat. Ezért a fent említett betegségek  diagnózisakor javasolt a H. pylori fertőzés vizsgálata, és a baktérium kiirtása. Reflux betegséggel az eddigi vizsgálatok nem tudták összefüggésbe hozni (sőt volt olyan vizsgálat, ahol a H. pylori pozitív refluxosok jobban reagáltak a savcsökkentő terápiára). Az egyértelmű, hogy magát a reflux betegséget nem a H.pylori fertőzés okozza. Diagnosztizálására ma már számos módszer létezik. A jelenleg ajánlott a kilégzési teszt, de ezt csak akkor lehet elvégezni, ha aktuálisan nem szed a beteg savcsökkentő gyógyszert.  A másik biztos módszer, a gyomortükrözés során vett biopsiás minta szövettani vizsgálata.

        Tisztelettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-12 21:46:30; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: