• Székrekedésem van pedig mindent megteszem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornö/Doktor úr Én egy 18 éves lány vagyok és teljes mértékben egézségesnek tartom magamat, az étrendemen körülbelül 3 hete változtattam gyökeresen azóta a napi táplálékom 70-80% rostokból áll. (ezelött 1 hónapig diétáztam és koplaltam+ kávéztam ami nagyon hatásosnak tünt de már az sem segít)Nem szenvedek semmiben sem hiányt vitamin és ásvány ügyben,erre nagyon oda figyelek. Mégis ennek ellenére székrekedéssel küzdök. Legutóbb 8 napig nem tudtam kiürítenim magamat. Pontosan múlt héten vasárnap volt utoljára székletem de az is csak azért mert a kávé és a dinnye megtette hatását. Elkezdtem mályva teát inni és úgy néz ki használ, (az ánizs tea,lenmag meg a keserüsó kevésbé) . Ma amikor végre sikerült székletet ürítenem észrevettem hogy zsír szerű sárgás barna váladék szerűség volt rajta,foggalmam sincs hogy ezt mi okozhatta de nem vidít fel egyáltalán. Másrészről a "hashajtós" szerekre sem szeretném semmiképp rászoktatni a szervezetem. Székrekedést azért nem értem mert heti 3x 2órát edzem kondi terembe és aerobicozom +szauna, a napi folyadék bevitel is 2L fölött van általába. Kérem mielöbb válaszoljon. Tisztelettel,

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Kedves Kérdező!

        Nem kell megijednie semmitől. A heti egyszeri székürítés a határeset a székrekedés felé. Természetesen a legjobb a napi egyszeri, rendszeri székürítés. Az étrend, a testmozgás- amit leírt- tökéletes, emellé a folyadékbevitel fokozása javasolható (min. 3 liter/nap, főleg intenzív testmozgás, szauna mellé). A természetes enyhe hashajtók tartósan is használhatók, ezek közé tartozik a mályva tea is,  de a guttalax, a laevolac szirup sem okoz gondot rendszeres alkalmazás mellett sem.  A széklet leírt állagváltozása kórosat nem jelent. A székrekedés mielőbbi megelőzése javasolt (akár a fent említett hashajtók segítségével), mert a székrekedés aranyerességet, végbél-berepedést, diverticulosist okozhat.

        Tisztelettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-06-14 20:38:48; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: