• Székelési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Még csak 29 éves vagyok, de olyan problémám van, hogy a végbelem elején megkeményedik a széklet, és rettenetesen nehezen tudom kiküszködni. Ha már az elejét sikerül kitolnom, onnantól szinte hasmenéses az állaga,de van, hogy normális.Szorulásom ritkán van, de ez elég sokszor előfordul, hogy az elején nehezen jutok túl. Most például mákot ettem, és ez annyira megnehezítette a dolgomat, hogy azt hittem el kell mennem egy beöntésre, végül az ujjam segítségével tudtam lazítani az állagán, de nagyon nehéz volt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen ételeket kéne kerülnöm, vagy milyen módszert kéne alkalmaznom, hogy ezt elkerülhessem? Javasol-e ilyenkor házilag akár beöntést, vagy hashajtót kéne szednem. Nagyon kérem segítsen, mert már volt egy aranyér műtétem is, és akkor is próbáltam a proktológussal erről beszélni, de csak azt fújta, hogy nem iszom elég folyadékot, de mivel az inkontinencia határát súrolom a vizelési szokásaimmal, hát nem merek napi két liternél többet inni.Sajnos a munkahelyemen nem tudom azt sem megoldani, hogy akkor ürítsek székletet, mikor érzem az ingert rá,mert még ezt a jó tanácsot kaptam, ezért kérem segítsen valamilyen tanáccsal, mert nem tudom hová vezet ez a folyamat. Válaszát előre is köszönöm:G. Edit

        Dr. Boros Miklós válasza a székrekedés témában

        Tisztelt Kérdező! A két legfontosabb elem az elégséges folyadék (a napi 2 liter helyes), és nem szabad a székletet tartósan, rendszeresen visszatartani. Amit még tehet, hogy emeli a növényi rostok arányát az étkezések során. Kerülje az egyszerű szénhidrátot, péksüteményeket. Mozogjon rendszeresen legalább fél órát (séta). A hashajtók fogyasztása esetén egy ördögi körbe csöppenhet és a végén rosszabb helyzetbe kerül, mint most. A megoldást az életvitelben kell kialakítani. Mindig reggelizzen, ezzel lehetne beállítani a reggelente történő székletürítést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 13., 08:23; Megválaszolva: 2010. július 14., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: