• Dr. Filiczky Istvánt kérdezném

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Állandó rossz közérzetem van. Biztos, hogy emésztés miatt. Sok vizsgálaton vagyok túl,de nincs meg az ok.(tükrözés alúlról,felűlről,vérvételek,ultrahang).3 dolgot szeretnék megtudni: 1 Érdeklődnék, hogy enzim hiányt,vagy enzim funkcióval kapcsolatos vizsgálat létezik e? 2 Epe sav visszafolyás okozhat e galibát (talán ezt mintha érzékelték volna),ha igen mi a legjobb gyógyszer rá? (csak azért, hogy annak a beszedésével kiderűl számomra, hogy avval van e a baj) 3 Valamilyen gomba fertőzésre gyanakszom még. (Helicobakter nincs) Ha erre a problémára is ajánlana egy hatásos gyógyszert, az első pár gyógyszer beszedése után biztos megérezném, hogy jó helyen tapogatózok. Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervi panasz témában

        Tisztelt érdeklődő! Kérdéseire a feltevésének sorrendjében próbálok válaszolni. enzimvizsgálatok: Amennyiben emésztési problémával merül fel a rossz közérzet, úgy számos enzimvizsgálat létezik, hiszen nagyon sok enzim vesz részt a táplálék lebontási folyamatában, illetve abban, hogy a felszívódás megtörténjen. A nyálban már megkezdődik az emésztés több bontó enzimmel is, ennek legnagyobb összetevője az amylase, a szénhidrátokat bontó enzim. A gyomorban később savas emésztés folyik, majd a táplálék kijut a patkóbélbe, ahol egyrészt bélnedvek, azon túlmenően bontó enzimek is jelen vannak. A legnagyobb komponensben ahasnyálmirigy által termelt bontóenzimek vannak, így az amylase, lipase,esterase, tripsin enzimek, melyek a szénhidrát, zsír, rostok és fehérjék lebontásának katalizátorai. Leggyakrabban ezeket az enzimeket határozzuk meg. De tejcukor emésztő enzim is jelen van a vékonybél bolyhoknál, ezek jelenléte is meghatározható. Talán szerencsésebb lenne, ha a rossz közérzeten túl koknretizálná a panaszát, és aképpen tudnánk ajánlani vizsgálatokat célzottan, mert a vizsgálatok elvégzése igencsak költséges, és egyáltalán nem biztos, hogy itt kell keresni a bajt. 2.Epés reflux: Valóban van ilyen, irritálhatja is a gyomrot, ami az emésztési panaszokat is fokozza, vagy egyáltalán okozhatja is, de rossz közérzetet önmagában nem okoz. 3.Gombák jelenléte: rossz közérzettel társítják az ún. Candida gomba fertőzést,ennek nem vagyok szakavatott tudója, ezzel kapcsolatosan nem tudok tanácsot adni. Összegzésül javaslom, hogy az Ön panaszait végighallgató gastroenterológust keressen fel, talán további vizsgálatok pontosítása után meg is találják az okát rossz közérzetének.



        Kérdés: 2010. július 13., 06:47; Megválaszolva: 2010. július 17., 19:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: