• Apró epekövek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 38 éves hölgy vagyok. Hasi ultrahangos vizsgálaton derült ki, hogy van pár pici epekövem. Nincsenek panaszaim. Ha nehezebbet ettem, akkor-így utólag gondolom-ez miatt kicsit rossz volt a gyomrom, de nem volt komolyabb tünetem. Mostanában abszolút nem volt ilyen problémám, mert diétázom. Teljesen máshogy étkezem és kerülöm a nehéz ételeket.10 kg-ot szeretnék leadni, mert túlsúlyos vagyok. /165 cm. és 77 kg/ Kérdésem, hogy kell e valamilyen gyógyszert szedni az epekövekre vagy csak figyeljek az étkezésemre? Milyen ételeket nem ajánl egyáltalán, hogy fogyasszak? A leletemen az alábbi áll: " Az epehólyag kp.telt, ép kontúrú, a lumenben néhány apró echodenz képlet van hangárnyékkal. Az extra-és intrahepatikus epeutak norm. tágak. Természetesen a körzeti orvosomhoz visszamegyek a leletemmel, de szeretném az Ön véleményét is kérni. Válaszát előre is nagyon köszönöm!Tisztelettel: Edina

        Dr. Boros Miklós válasza a epehólyagkövesség témában

        Tisztelt Kérdező! Az epehólyagban kialakult kövek azt jelzik, hogy az epehólyag funkciója károsodott. Sokan vitatják a panaszt nem okozó apró kövek esetén indokolt-e a műtéti eltávolítás. Véleményem szerint nagy tapasztalatú centrumban a laparoszkópos epehólyag-eltávolítás biztonságos műtét és nem kell megvárni még valóban panasz, vagy szövődmény alakul ki. A diéta fő része a zsíros és fűszeres ételek kerülése, egyszerű szénhidrát csökkentése. Történjen laborvizsgálat is, hiszen a májenzim értékek is fontosak.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. június 22., 11:49; Megválaszolva: 2010. június 22., 19:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: