• Emésztési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Panaszaim lassan három hónapja fennállnak. Ezalatt az idő alatt majdnem minden héten pár napig (2-3 nap) a következő panaszok jelentkeztek: étvágytalanság, hányinger. Nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, mert talán lelki problémáiból adódtak ezek, pl.: vizsga, szerelmi csalódás, hozzátartozó halála és ha valamilyen fellépés van az osztály előtt vagy a munkában mindig előjön a gyomoridegesség, ami persze hamar elmúlik, mert egy kis humorral oldom a hangulatot.. Általában jó kedvű vagyok, tehát már nem gondolom, h elfojtott lelki problémám lenne, viszont panaszaim az utóbbi hetekben felerősödtek és tovább tartanak, ezért kerestem fel ezt az oldalt. Ma reggel úgy ébredtem, h egy fél bögre gyógytea után 40 perces hányinger kapott el. Az ételek elfogyasztása után, még ha nem is olyan nagy adagokat eszek, akkor általában 10 percen belül jelentkezik a teltségérzet, a hányinger. Ez eltart kb 20-30 percig. Az ételfogyasztást vissza is fogtam, székletem ennek ellenére van (napi kétszer). Két napja iszok gyógyteákat: aranyvesszőfű, csalánlevél és diólevél. Már csak valamilyen fertőzésre gondolok, ezért is folyamodtam ehhez a módszerekhez. És ezek a teák tisztítják a vesét és a májat. Allergiás soha sem voltam semmire, bár ezt még nem vizsgáltattam ki magam. Voltam hasi és kismedencei transabdominalis ultrahangvizsgálaton. Az eredmény: minden tökéletes. Azt szeretném kérdezni, h a leírtak alapján milyen vizsgálatokat tart szükségesnek a pontos diagnózis meghatározása céljából, ha továbbra is megmaradnak panaszaim ill. mire lehetne következtetni és mit kellene tennem panaszaim megszüntetése céljából? Köszönöm előre is válaszát! M Zoltán

        Dr. Plósz János válasza a hányinger témában

        Panasza utalhat egyszerű gyomorhurutra (a stressz fokozott savtermelést indukál, mely a nyálkahártya gyulladásához, felmaródáshokhoz, fekélyhez vezethet), de akár friss helicobacter-fertőzésre is. Javaslom, ez utóbbi megerősítésére vagy kizárására végeztessen H. pylori kilégzési tesztet, pozitív esetben eradikációs kezelés szükséges. Ha negatív a vizsgálat, javaslom a rendszeres, gyakori, nyugodt kis étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását (jóga, relaxatio, autogén tréning) illetve az Iberogast nevű gyógynövény alapú készítmény használatát.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. június 18., 14:20; Megválaszolva: 2010. június 24., 19:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: