• Mi pontosan a diffus májlaesio?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Körülbelül 2 hónapja 3D-s ultrahangos kivizsgáláson (hasi és kismedence) voltam - gyakori hasmenés miatt, amely eléggé kellemetlen számomra, mivel éjszaka is jelentkezik, általában 1:30-4:00 intervallumban, erős hasi fájdalommal, szédüléssel; az is többször előfordult, hogy elájultam -, ami nagyon sok rossz dolgot mutatott ki: krónikus vékonybélgyulladást fokozott nyákképződéssel és gyulladt nyirokcsomókkal, lassult epeürülést, mérsékelt gyomorhurutot, a vastagbélen gyulladásos jeleket, hepatomegaliát és a kérdésem témáját: diffus májlaesio jeleit. Utánanéztem az Interneten, de konkrét magyarázatot nem találtam arra, hogy mi is pontosan a diffus májlaesio, csupán annyit, hogy valamiféle szövettani elváltozás. Egyszerűen csak ennyi lenne, vagy egy komplexebb betegségről van szó? Az orvosom egyébként annyit mondott, hogy a hasmenést valószínűleg a méreganyagokkal teli májam okozza, és a bélgyulladás pedig ennek a szövődménye, és bár őt is megkérdeztem, mi is a májlaesio konkrétabban, nem tartottam kielégítőnek a választ, de nem zárom ki azt sem, hogy nehéz konkrét választ adni a kérdésre, mivel laikusként a logikámmal arra következtettem, hogy egy szövettani elváltozás többféle is lehet, így talán további vizsgálatokra is szükségem lesz.

        WEBBeteg szakértő válasza a diffus májlaesio, laesio, máj témában

        A diffúz májlaesio azt jelenti, hogy a máj teljes egészében nem a normális máj ultrahangos szerkezeti képét mutatja. Ez képalkotó eljárás, így az okról nem ad semmilyen információt. A szerteágazó panaszok miatt mindenképpen egy gasztroenterológiai vagy hepatológiai szakrendelés felkeresését javaslom. Meg kell nézni a májfunkciót és felmérni a táplálkozását. Első lépésként teljes alkohol és dohányzás tilalom, zsíros-fűszeres ételek kerülése.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. június 17., 01:04; Megválaszolva: 2010. június 19., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: