• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Közel három éve makacs gyomorégéssel, és reflux -al (keserű érzés a garatban, főként az étkezést követő félóra után). Több kivizsgáláson is voltam, többek között: vérvizsgálat, székletvizsgálat, ultrahang,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 18 éves fiú vagyok, és a hasam jobb oldalán évek óta fájdalmat érzek, amely időnként a herébe és az ágyékba sugárzik ki. A mindennapjaimat nem igazán befolyásolja, ugyanis csak egy nagyon egyhe, tompa érzésként...
        Korábban keményen ittam, 17 éve egy kortyot (!!!) sem. A "szokásos" panaszokon kívül - vérnyomás, ízületi problémák, köszvény - elfogadható állapotot mondhatok magaménak, ( persze ennek mibenléte is bővebb kifejtést igényelne...tudom) -...
        Enzimes székletvizsgálatom eredménye 13 (m2-pk marker) Mit jelent ez az érték? Nagy a baj?
        Kedves Tünde, Ahogy a mellékletben látni lehet elég sok mindenre ételintoleranciát állapítottak meg nálam. Nem rég voltam egy 46 elemes vizsgálaton. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem: Az eredményeket látva milyen további...
        Üdv! Nem tudom , hogy jó helyre írok, egy kérdésem lenne. Egy kis előzményt leírnék, a súlyomhoz képest (65 ről 50-ig fogytam, )igen csak több fehérje port használtam (fehérje dús szilárd étel mellé, minimális ch ...) ,szinte csak azg...
        Tisztelt cim! Meg szeretnem kerdezni onoktol hogy mit tudnanak mondani a panaszaimrol. 2016 novembereben volt egy meglepoen rossz szekrekedesem. Sokat sportolo mozgok odafigyelek a tplalkozasomra. Igaz elegge szorongo ember vagyok stressz alatt neha...
        Üdvözlöm! Néhány évvel ezelőtt kezdődőtt a rosszullétem.Hirtelen elönt a meleg szédülök hányingerem van és végül hánynom is kell.Elemntem.gyomortükrözésre ahol refluxot állapítottak meg.Gelbra nevű gyógyszert szedtem amitől jobb is...
        Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni meddig normális ez a dolog. Hétfőn volt egy altatásban történő vastagbél tükrözésem. Az altatás után felkeltem nem éreztem semmihelyen gondot, persze kicsit kótyagos is voltam még utána( ez este...