• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Nekem több kérdésem is lenne. 25 éves férfi vagyok és körülbelelül 3 éve vagyok Crohn-beteg, 2,5 éve tükrözés során ileum és harántvastagbél érintettséget tapasztaltak, de a szövettan nem igazolta a Crohn betegséget. Fél...
        Jó nappt! Nekem olyan problémám lenne hogy 3 hete faj bal oldalon a hasam sokat puffadok főleg este és reggel ha megébredek már puffadok is! Valamikor meg úgy puffadok hogy érzem nyomja a bal bordám alatt is. Voltam hasi ultrahangon azt mondták...
        Tisztelt Doktor! Panaszaim két és fél hónapja kezdődtek, két napig tartó hányás és hasmenéssel, valamint lázzal.Széklet eredmény negatív lett, baktériumot, vírust és vért nem találtak benne. Egy hétig a betegségem után tünet mentes...
        Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem elvesztése óta nagyon stresszes az életem. Folyamatosan frontin 0,5 tabbletta napi 2X. 2017.októberében feltehetően egy vírusos fertőzés után hasmenésem nem múlt el. Többszöri Normix 200 antibiotikum+protexin...
        Hónapok óta hasmenéssel kűzdök melyhez hasi görcsök, puffadás, étvágytalanság és fogyás társul. A panaszaim 3 hónapja kezdődtek, ez alatt a 3 hónap alatt 8 kilót fogytam. Háziorvosnál jártam, elküldött vérvételre, hasi ultrahangra,...
        Tisztelt Doktor Úr! A következő lelettel kapcsolatban kérem szíves értelmezését: Anamnesis: 2016.12.21. hasi CT: diverticulosis sigmae er colontos desc.egyértelmű gyulladásos jelek. Cysta hepatis. Nephrolithiasis. Jelenleg alhasi...
        Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem: Panaszaim 3 éve kezdődtek egy enyhe bélfertőzéssel. Azonnal megváltozott a széklethabitusom, ami csak hónapok múlva állt helyre. Ami ennél rosszabb, hogy minden nap jelentkező durva bélgázosodás, időnként...
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Már egy ideje (kb 3 hónapja) nem volt normális székletem. A nagyon lágy és a hasmenés között ingadozik, napi 4x is előfordul. Vannak napok, amikor viszont nem jelentkezik székelési inger. Ezek a napok álltalában...