• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Több mint egy éve küszködöm gyomor, illetve bél panaszokkal( puffadás,kis mennyiségű ételtől is már gyakori teltségérzet ami egész nap tart). Volt egy vakbélműtétem tavaly májusban, azóta panaszaim nem...
        Üdvözlöm. A problémám augusztusban kezdődött. Több napig nem volt székletem, fel voltam puffadva. Gyógyszer segítségével a panaszom elmúlt. Azóta előjön időközönként, viszont 2-3 hete 2 nap kimarad a székelések között. Szeptember...
        Tisztel Doktor Úr/Nő Azzal szeretném kezdeni,hogy 2008-ban FNH miatt történt májműtét. Tünetmentes voltam ez év elejéig.A lényeg,hogy májusban történt hasi CT,ma pedig Máj MR,ennek eredményét írnám le. A hepar VII.segmentumában 10mm-es...
        Tisztelt Doktor úr, Kb 2 héte székelés után a WC papíron élénk piros vér látható ami ha jól érzékelek egy pontból a végbél nyílástól származik. Nagyon kis mennyiségű a vér. Volt már problémám belső aranyérrel ezért...
        Jó napot. Nem tudom jó helyen érdeklődök e. Olyan problémám van hogy a végbél enyhén váladékozik (sárgás barnás)kellemetlen szagú, pár csepp vér is látható enyhe viszketés és ezáltal kellemetlen az egész. Vérvételen voltam a...
        Üdvözlöm! Kellemetlen problémával fordulok Önhöz. Pár hete lényegesen megváltozott a székletem színe, állaga, szaga, és ez azóta is folyamatosan változik, másrészről egy áttetsző, nyálkás anyag is szokott lenni a wc papíron, van hogy...
        1 hónapja volt külsö fülgyulladásom curam duo kaptam rá ami után elkezdett menni a hasam házi orvos bolus irt fel és norma flore picit helyre jött de türelmetlen voltam ezért vettem lactiv plus de most visza jött a hasmenés szedtem sz3n...
        Üdvözlet Azt szeretném kérdezni a doktor úrtól hogy tegnap gyomortükrözésem volt és miután magamhoz tértem azóta fáj a torkom. Lehetséges ez? ÉS MEDDIG NORMÁLIS? MÁR VOLTAM ÉV ELEJÉN IS DE AKKOR NEM FÁJT A TORKOM. VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM
        Kedves Doktor Úr! Kb. másfél-két hete el kezdett görcsölni a hasam jobb bordaív alatt. Epeműtéten 3 éve estem át. Utána pár napig jobb volt, de újra jelentkezett a fájdalom, de ekkor már nem csak a jobb bordaív alatt, hanem először lejjebb...
        A férjem gyomortáji fájdalmak ,besárgult szemfehérje ill.a teste is.az ultrahang nem mutatott epekövet a véreredmény gyulladásra utal.korházba utalták de hétvége révén nincs orvos senki nem mond semmit.a segítségét kérném nem lesz baj kedd...