• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász szakorvos szakértőnk Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

        Tudjon meg többet: májbiopszia

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztel Dr.nő! 27 éves,vékony testalkatú lány vagyok.Másodszor fordul elő nálam a végbél körüli tályog.Pár éve helyi érzéstelenítés mellett lett megnyitva,kiürült a genny és begyógyult a seb,terhesség alatt sem volt gond vele.szép...
        Szeretném megkérdezni, hogy 2 éve volt egy nyombélfekély gyanús tünetem. Gyomortükrözés nem erősítette meg, de mivel az eset után kb. két hét után volt a tükrözés esetlegesen be is gyógyulhatott, volt ilyen vélemény. Tünetmentes vagyok....
        Tisztelt Doktor úr! A problémám az lenne, hogy körülbelül 3 napja, étkezés után azonnal, gyomorszáj fájdalmat/szúrást érzek. A fájdalom nem sugárzik a hátba, sem sehova. 2014. szeptemberében diagnosztizálták nálam a refluxot, a...
        Tiszelt Dr. Úr /Nő! Egy ideje elég kellemetlen székelnem, fájdalmas, olyan mintha székrekedésem lenne, viszont a székletem nem igazán kemény vagy nem mindig. Néha előfordul, hogy után a wc papíron kis piros vér foltok jelennek meg. Mi lehet a...
        Tiszteletem!Egy hiteles véleményt szeretnék öntöl,Refluxom van és ha este vacsora után nem iszok meg egy feles házipálinkát akkor éjjel ég a gyomrom,gyógyszer nem használ számosat kipróbáltamm már.Ismerőseim azt mondják,ha minden nap 1...
        Üdvözlöm! Úgy érzem, összetett problémám van, ami már tizenévesen kezdődött nálam. Rossz közérzettel, hányingerrel indult. Gyomorsav-csökkentőt kaptam rá. Pár évvel később csináltak egy gyomortükrözést, ami szerint voltak akkoriban...
        Édesanyámnak gyomortükrözés során a következőt írták:az antrum hátsófali oldalán 2 db középen umbilicált polypoid erosio látható, ép nyelőcső és cardia, agyomor nyálksahártyája ép,redőzete szabályos, a pylorus kerek. Vélemény:...
        Kedves doktornő. A párom gyomor fájdalmakra panaszkodik két napja a gyomorszájnal. Vissza térő, ami csak rövid időre szűnik meg. Borsmenta tea pár órára segített csak. Nyomó fájdalom, és este már szédült is. Azért aggódom mert a...
        2 éve kezdődött a reflux-os problémám. Házi orvosom javaslatára több féle teá/valóban/ és gyógyszert szedtem.Rebiprex-t is többek között. Majd elmondta mit tehetettek a reflux ellen. Hiába mondtam,hogy egészségügyben dolgoztam - igaz...
        Tisztelt Doktorno Masodik alkalommal fordult elo, hogy reggel, miutan felkeltem, hirtelen furcsa gyomor fajdalmam lett,emellett szapora szivveres, verejtekezes, remeges, legszomj, szedules. Nem sokkal utana, enyhe hasmenes kovette. Vernyomasom is magasabb...
        Tisztelt Doktor Úr! Azert fordulok Önhöz, mert tehetetlennek érzem magam a problémámmal kapcsolatban. Kb. 3 hónapja kezdődtek panaszaim hasi fájdalmakkal (nem egyetlen ponton, szerte a teljes hasi területen). Nyomásra nem fajt, viszont hamar jött...
        Kedves Doktornő! Nagymamám az elmúlt két hónap folyamán egymás után három különböző antibiotikum kúrán esett át, három közvetlen egymást követő, különböző betegség kapcsán. Ezután egy rutin labor és hasi ultrahang vizsgálat...
        Kedves Dr. Úr,,, Az utóbbi időben sok különféle bajom van, a legkellemetlenebb az ebéd utáni haspuffadás és köldök környéki fájdalom, majd émelygés, szédelgés.Néha az epém is görcsöl. Mi okozhatja ezt? Valamint nyákos a székletem...
        Tisztelt Doktornő! Kb 2 hete tapasztaltam, hogy az alhasam tájékán úgy érzem mintha egy lufi lenne felfújva belülről. Illetve a derekam is fázik néha hátul. A háziorvosom elküldött vér és vizeletvizsgálatra de minden negatív lett. Lázam...
        Kedves Doktor Úr/Doktornő! Egy vérkép alapján allergiát vizsgáló tesztből az derült ki, hogy a szervezetem nem tolerálja jól a tejet. Ott azt mondták nekem, hogy nem a laktózra vagyok érzékeny, hanem a tejfehérjére, ezért lehetőleg...
        Kedves Doktornő! Cifran antibiotikum szedése után olyan gyomorégésem kelettkezett amit semmilyen savlakötővel, salvus vízzel,diétával nem tudtam csökkenteni. Gyomortükrözésen voltam, a mintavétel diagnózisa:enyhe cronicus, reactiv gastritis,...
        Üdvözlöm, gyomortelítettség, bal bordaív alatti fájdalom, hányinger, esetenként hányás voltak a tüneteim, amellyel gasztroenterológust kerestem fel. Labor normál, ultrahang: epehólyag megnyúlt, lefűzött, infundibulárisan elekskenyedett....
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 14 hónapja fennálló nagy mennyiségű, laza széklet, illetve kóros fogyás miatt kezelőorvosom Chromogranin A vizsgálatot is végeztetett nálam a számtalan gasztroenterológiai és endokrinológiai vizsgálat mellett....
        Tisztelt Doktornő! Már 4 napja hasmenésem van és nem akar megszűnni. Pedig kaptam rá gyógyszert a háziorvosomtól. Eközben próbáltam csak kekszet, gyümölcsöt, könnyű ételeket fogyasztani. Ennek ellenére sem történt változás....
        Kedves Doktor úr! Pàr hónappal ezelőtt furcsa égő érzést vettem észre a gyomorszàjamnàl,majd nem sokkal később a bordàim alatti részen a bal oldalon.Vérképemben kismértékben megnövekedett koleszterin-és kloridmeghatàrozàs ,alacsonyabb...