• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt, Doktor Úr! kb két hete lágy a széklétem, nem mondanám hígnak, ill. vizesnek, csak lágyabb a kelleténél és naponta 2-3x járok wc-re. Hasfájásom nincs, viszont néha úgy érzem, mintha folyamatosan dolgozna a gyomrom.Étvágyam nem...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémam a következő:3 hónapja szültem(előtte többnyire szorulasos voltam,de kétnaponta azért volt székletem).szülés után pár nappal kezdődtek panaszaim(még a kórházi benttartozkodas alatt).Étkezések után nem...
        Mitől lehet habos a székletem?illetve folyamat puffadok, daganatot olvastam h az lehez,de pontosan mi?
        Körülbelül 3 hónapig napi rendszerességgel hatalmas mennyiségű alkoholt fogyasztottam (Napi 1 liter tömény) 2 hete abbahagytam az ivást. Tegnap vérvételen riasztó adatok jöttek ki és most be vagyok pánikolva, hogy halálos értékek : GGT...
        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron voltam vastagbéltükrözésen, mivel elég sokat fájt a hasam. Ott kiderült, hogy diverticulosisom van. Azt írták a leletemre, hogy étkezzek rostdusan, kukoricapehely, müzli, zöldség és 5 év múlva...
        Üdv. Nemrégiben elkezdett alhasi fàjdalmam lenni,puffadàsal,orvos meg vizsgalatokra elkuldöt,hasi ultrahang van hatra.úgy véli vastagbél diverticulosis lehet.Az lenne kerdesem mi a legjobb eshetöségem a felépülésre,és mi történik akkor ha...
        Tisztelt Doktor Úr! 2-3 hónapja lazább a székletem. Napi egyszer,körülbelül ugyanabban az időpontban, reggel fordul elő. Semmilyen egyéb panaszom nincs. Kell-e valamin változtatni étkezés terén? Egyáltalán problémának tekinthető-e ez a...
        Tisztelt Főorvos Hölgy/Úr! Néhány hete vettem észre, hogy a székletem sokkal sárgább, szétesősebb, mint a megszokott. Emellett szinte egész napos puffadás kínoz. Ami a legjobban nyugtalanít, hogy a bal bordaív alatt, félkörben, néha elől,...
        Tisztelt Dr. Úr! 2013 óta vannak emésztőrendszeri problémáim! Az a probléma amivel orvoshoz fordultam az a hasmenés, étkezés után szinte mindig begörcsölt a hasam és hasmenésem volt. Voltam vele orvosnál és kiderült, hogy laktózérzékeny...
        Tisztelt Doktor Úr! 4 hónapja észleltem és kezdett zavarni . Napi szinten volt hasmenésem majd székrekedésem . Mára pedig párnapig székrekedésem utána 1 este alatt minden kijön belőlem. Fájdalmaim vannak és görcsöl közben a hasam. A...