• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

        Tudjon meg többet: májbiopszia
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztlet Doktor Úr! olyan problémám volna nekem hogy egész nap valami extra büdös a leheletem és a szám. pontosan széklet szagú és kellemetlen fura mellékízt (nem is tudom hogy fogalmazzak mit érzek a számban). egész nap tic-tac meg rágó stb...
        Tisztelt Doktor Úr! 26 éves nő vagyok és egy olyan problémám van, hogy több, mint egy hónapja állandó (többnyire naponta jelentkező) híg székletem van. A székletürítés gyakran jár kisebb-nagyobb görcsökkel, de utána általában semmi...
        Fél éve vannak panaszaim: Gyomorpuffadás, böfögés (néha ételmaradékkal, néha savas, nem mindig). A böfögés után enyhül a puffadás. Időnként nehezebben kapok levegőt,de tipikus refluxos tünetem, pl. éjszakai savfolyás nincs....
        Tisztelt Doktor úr! Az utóbbi időben kiderült, hogy kontaminált vékonybélszindrómában szenvedek, ami párosult laktóz érzékenységgel. Ezt rendesen ki is vizsgálta a gasztro-orvosom (laktóz, laktulóz ,lisztérzékenység, vérvizsgálat,...
        Tisztelt webbeteg orvosa! A páromnál 2009-ben hasi ct vizsgálat a májban IV.segmentumában 45x40mm-es nagyságú,korai arteriás fásisban halmozó képletet írt le. A szövettani vizsgálat fnh-t igazolt. Sajnos mostanáig nem foglalkozott vele nem volt...
        Tiszteletem,üdvözlöm Önt,Önöket.Olyan problémàm van hogy 2-3 hónapja vìzszerű nyálkás vàladék jön a végbélből.Széklet tiszta,normàlis minden esetben de néha akàr egy pl.:a falnak nekidőlök és a csipőm odaér vagy nyomàst kap...
        Jó Napot! Problémám tavaly november ben kezdődött egy kisebb rosszulléttel,amiből 1,5 honapig tartó hasmenés lett.Ébredés után hangos bélmozgások,kutyorgás és rohanás a mosdóba 3-szor egymás után.Napközben elvoltam ha viszont menni...