• Májbiopszia elkerülhető e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Plósz János ! Egy kérdéssel fordulok Önhöz .2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz ,vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.:25,8 GOT (ASAT) :42 GPT ( ALAT) : 137 Gamma-GT:143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra ,ultrahangra ,megállapított diagnózis :K7600, annyit mondtak,hogy fogyjon le ,kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő ,hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig ,szinte csak a hétvégék szabadok ,mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT) :40 GPT ( ALAT) : 97 Gamma-GT:98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára ,már meg is van a dátum 2010.június .23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról ,nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást,májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend ,komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket ,mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel : Horváth Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a májbiopszia témában

        Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000:1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás). Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak), kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol), és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége).

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász szakorvos szakértőnk Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-06-11 10:56:19; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56

        Tudjon meg többet: májbiopszia

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr ! 17 éves fiatal ember vagyok . Márciusban olyan tüneteim lettek, hogy hol, székrekedésem, hol hasmenésem volt, a székelési inger pedig csökkent sokkal erőteljesebben kellet nyomnom A széklet színe mindig változott. Nagyon...
        Tisztelt Doktor Úr! Pár napja zöldes, nyálkás székletem volt két alkalommal,majd el is múlt. Pár nap elteltével a gyomorszájnál nyomásérzés, szédülés, hidegrázás, napi többszöri székletürítésem(normál állagú) van. Nem fáj...
        Tisztelt Doktor Úr! Az kb. 2 hete volt egy kis mennyiségű élénk színű vér a székletemben (kb 2-3 mm hosszú és ugyanilyen széles területen). Majd néhány nappal később bélférget észleltem a székeltben. A házi orvos felírt számomra...
        Tisztelt Nóra! Három éve, hogy hasmenéses panaszaim vannak. előtte sokat puffadtam, volt vetélésem is, több is, ezen kívül menstruációm soha sem volt rendszeres. Endocrinológián vizsgáltak pár éve inzulin rezisztenciával. Ott azt...
        Tisztelt Doktornő! Férjem kb. 20 éve küzd vélhetően a IBS-val. Az akkori vizsgálatok alapján más betegséget szerencsére nem találtak a tünetek okozójaként, de gasztroentorológiai szempontból nem történt ételallergia vizsgálat pl. Az...
        jo napot doktor ur!szeretnem meg kerdezni hogy a gyomrom ball oldalan felül közep vonaltol kb 5 cm-re parnapja szur iletve eg a böröm alatt erintesre de fajdalmam nincsen görceim nincsenek a munkamat eltudom latni illetve lazam sincsen a szekletem ugyan...
        Tisztelt Doktor Úr. Lassan egy éve kűzdök emésztési problémákkal,amit erős hányinger,émelygés,puffadás,gyakori felböfögés jellemez.Jártam már endokrinológusnál,aki gasztroenterológushoz küldött tovább.Ott megállapították hogy...
        Tisztelt Doktor úr! Kb. 5-6 hónap óta kevesebb étkezés után is felpuffad a hasam, majd gyomorszáj alatt úgy érzem, mintha labda lenne a gyomromban, vagy a hasamban. Ha vízszintesen lefekszem, kevésbé érzek nyomást, ha ülök, vagy állok, megyek...
        Tisztelt Doktor Úr! C14- (sugárzó) izotóppal jelzett ureumot kellett bevennem helikobakter teszthez. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből ez az anyag és a sugárzás amit kaptam? C14 Helizo kemény kapszula...
        Szeretném megtudni mi lehet a bajom. 3. Napja alig tudok enni, akkor kezdödött a menszeszem is. A bal bordám alatt fáj és a gyomorszájamnál, a szivem ugy érzem 200al ver! De ha alszok akkor ha megtalálom a kényelmes poziciót akkor nem fáj...
        Kedves Doktornő, Az a problémám, hogy csütörtök óta hasmenés szerű székelés jellemző rám. Édesanyám csütörtökön délelőtt hívott, hogy nagymamá elment, és azóta ezzel a problémával "küzdök". Nem az a jellemző, hogy szaladok a...
        Tisztelt Doktor ur! Par honapja elkezdett csokenni a testsulyom es hig volt a szekletem allandoan (ez lehet hogy regebb ota fenn all csak nem figyeltem).vegul fogytam majdnem 10kgot. ezenkivul semmi mas tunetem nem volt. csinaltattam par...
        Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy egy hete lazább a székletem. Nem hasmenésszerű, hanem laza szerkezetű. Jártam már orvosnál, végeztek helicobacter kilégzéses tesztet, de negatív lett az eredménye, illetve egy gasztroenterológussal is...
        Hónapok óta fájdalmaim vannak has/gyomor tájon. Előfordul, hogy 1-2 napig semmi, majd napokig folyamatosan fáj. Főként a köldök fölötti részen, sokszor övszerűen érzek fájdalmat. Néha hányingerem is van, illetve gyengébb, kevesebbet bír...
        A junctio oesophagogasten r.széle egyenletlen mérs.arrodált.megfelel reflux oesophagitis I.st-ának.ez mit jelent kérem segítsen az értelmezésében. pantoprazol krka 40 mg tablettát kaptam.gyomorban kevés éhgyomri secretum van.a gyomor hátsó...
        Tisztelt cím! 23 éves lány vagyok,dohányzom. kb 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is egy este lefeküdtem aludni, de amikor már épp álomba merültem volna, arra eszméltem hogy levegő után kapkodok.nagyon megijjedtem. Nem jön az a késztetés...
        Tisztelt Doktor Úr! Azért írok, mert szeretnék tanácsot, illetve felvilágosítást kérni Öntől az esetemben! Már régóta észlelek egyfajta végbéltájéki váladékozást, amely színtelen és változó intenzitású (stressz hatására a...
        Az lenne a kérdésem, hogy a gyulladásos bélbetegségeknél, azon belül is a Crohn betegségnél lehetséges ,hogy a vérképben a D-dimer érték emelkedett legyen? Vagy ez az érték ezzel a betegséggel nincs összefüggésben?
        Kedves Doktornő! Tanácsát szeretném kérni. 3 évvel ezelőtti szülésem után puffadásaim voltak. Addig nem mentem emiatt orvoshoz, míg egy ismerős 40 évesen meg nem halt vastagbél rákban (neki semmi panasza nem volt).Voltam tükrözésen is:...
        Tisztelt Doktor úr! 2013 harmadik harmadában két antibiotikumos kezelésen is átestem, melyet követően - vélhetően - a székletem többször is formálatlan volt, és néha voltak enyhe hasi panaszaim, ezért 2014 elején megkértem a háziorvosom,...