• májruptúra után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Menyasszonyom májruptúrán esett át. Kétszer műtötték. A CT felvétel és az ultrahang alapján megállapították, hogy a máján 5db jóindulatú daganat van a 7-es szegmentumban. Egy 5 és egy 3cm átmérőjű inhomogén, echoszegény terület látszik. A máj konvex felszínéhez csatlakozóan a rekesztől csaknem az alsó széléig egy 150x100x60mm-es echoszegény inhomogén fluktuáló szálagos bennéket is tartalmazó folyadékgyülem van, mely a máj felszínét komprimálja. A bal lebeny homogén. Két bevérzés történt, melyek után történtek az operációk. Állapota jelenleg stabil, már itthon lábadozik. Májkímélő diétán van, tehát fűszerszegény, zsírszegény, könnyen felszívódó szénhidrátban gazdag, K-vitaminban szegény, illetve rostban szegény étrend. Sajnos pontos leírást nem találtunk és ellentétekbe ütközünk. Ha például rostban szegény étrenden van, minimálisra csökken a széklete. Kétnaponta egy. Ilyenkor nem áll fenn a lehetősége annak, hogy a bélbe jutó méreganyagok visszakerülnek mégis a májba? Az arany középút lenne a megoldás? Mikor kezdheti el körülbelül a májvédő szerek (tea, legalon, syregon) szedését? Illetve mire kell még majd odafigyelni fokozottabban? Érdemes felvenni a kapcsolatot egy hepatológussal? Nem találtunk információt arra vonatkozóan, hogy milyen gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk inkább, illetve, hogy ezeket főzve, sütve, hámozva, avagy nyersen kellene bevinni. Válaszát előre is köszönjük!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a májbetegség témában

        Vélemyényem szerint, ha a májfunciós értékek rendezettek valamint epeelfolyási akadály nincs, szigorú diétás megszorításnak nincs értelme (a máj nagyon gyorsan és jól regenerálódik). A rostbevitel kétarcú dolog: hasznos, mert megköti a bélben a toxinokat, növeli a széklet mennyiségét, segíti a passzázst, de puffadást okozhat. Tehát szerintem fokozatosan bővíthető a diéta, egyedül a máj szempontjából nehezen feldolgozható anyagok bevitele kerülendő (pl. olajos magvak, illetve jelentősebb zsír illetve fehérjeterhelés). A májvédő szerek minden további aggodalom nélkül használhatók (a fent említettek mellett javasolhatók az articsóka készítmények is).



        Kérdés: 2010-06-11 10:36:50; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: