• Majproblema

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor No/Doktor Ur, Aposom honapok ota majelegtelenseggel kuzd. Tobbszori vervetel utan sem tisztazodott hogy mi a problema, viszont a laboreredmenyek "a ver kemiai koros lelet"-et allapitottak meg. "CKM - 124 max" az neki "580" es 2 hetes idotartam alatt emelkedik 100-al. Sajnos nem kapunk kielegito magyarazatot az orvostol, es 6-7 eve a veradastol is eltiltottak aposomat, mondvan, hogy gyermekkorabol visszamaradt majgyulladas nyomai vannak a vereben? Igaz lehet-e ez? Vagy valami komolyabb problema huzodik meg a hatterben, hiszen gyogyszert nem kap, nagyon felgyorsult az emesztese es a vizeleteredmenyei is tobb keresztesek. Mi lehet az a "koros lelet"? Koszonom segitseget.

        WEBBeteg szakértő válasza a májelégtelenség témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram! A CK az izomban található enzim, aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. A kórelőzmény ismeretében és más mérésekkel kiegészítve a mérés a szívinfarktus diagnosztikájának eszköze. Az enzim a sejtek energiatermeléséért felelős. Összesen három fajta (izoforma) létezik, amelyek a vázizomban, a szívizomban, az idegszövetben és a bélben találhatóak meg. Az egészséges egyén vérében mérhető aktivitás szinte teljes egészében a vázizomból származik. A vizsgálat magas aktivitást mutat akár a vázizom, akár a szív betegségeiben (szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). Ezért az eredmény értékeléséhez az orvosnak szükséges tudnia, hogy a beteg megelőzően végzett-e megerőltető izommunkát, fennáll-e más izombetegség, vagy kapott-e a beteg intramuscularis (izomba adott) injekciót. A májbetegség kizárására májfunkciós vizsgálatot kell végezni. A magas CK érték miatt ideggyógyászati vizsgálat, illetve belgyógyászati vizsgálat javasolt.


        Dr. Péteri László
        urológus

        Dr. Péteri László

        Kérdés: 2010-06-01 10:38:44; Megválaszolva: 2010. június 01., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: