• magas bilirubin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő !   Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0)   Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tünt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak ? Továbbá szeretném javaslatát kérni, hogy milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható e ?        

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megeröltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szamosi Szilvia
        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

        Tudjon meg többet: bilirubin

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Az a problémám, hogy kb. egy éve kezdődtek a gyomorfájások, nagyon sokat fáj a gyomrom, szinte napi rendszerességgel, gyakran meg is puffad a hasam, nem túl jó az étvágyam, székrekedésem van, hetente kétszer ha tudok wc-re menni, akkor is...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Aziránt szeretnék érdeklődni hogy ha valaki gyomorpanaszokkal gyomortükrözésen vett részt, akkor ez a vizsgáló eljárás azt is kimutatná, ha esetleg a torkában/gégéjében/nyelőcsövében lenne a probléma? Vagy...
        Tisztelt Dr. Úr/Nő,azt szeretném kérdezni hogy tavaly ősszel hasi ultrahangon találtak nálam egy 30 milliméteres epekövet,de nem szokott görcsölni,tulajdonképpen tünetmentesnek mondanám magam,picit sárgás az arcbőröm de az már kb 15 éve,a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Régóta szenvedek (évek óta) hasfájásban szinte minden étkezés után, mindentől fel is puffadtam. Az utóbbi hónapokban sokszor lettem nagyon rosszul, görcsös hasfájás, puffadás, néha hányás is előfordult. Elmentem...
        Tisztelt Dr! Nemrégiben észleltem (kb2hónapja) a problémát. Bármiről legyen szó : alma,körte,zöldségek pl.:brokkoli,paprika,paradicsom(nyersen,párolva),főtt tojás,stbstb. minden puffaszt! Ez a jelenség leginkább esti időszakban jelentkezik....
        Jó napot kívánok! Rövid leszek nagyon. Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit takar egy Hepatológia vizsgálat konkrétan? Köszönöm. Tisztelettel: Gábor
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A napokban jelentkezett a panaszom, mely a következő: tegnapelőtt egy este háromszor ment a hasam, és ez azóta is tart, napi egyszer. Alkalomadtán felpuffadok, és úgy érzem, hogy a gyomrom szétakarna pukkanni, utána...
        Tisztelt Doktor Úr! Még vannak köveim. A kórházban a kezelőorvos azt mondta, hogy az első 8 hétben biztos, hogy nem fognak megműteni a hasnyálmirigy gyulladás miatt. Illetve azt is mondta, hogy várhatok a műtéttel a szoptatás végéig. De...
        Tisztelt Doktor Ur! 1 eve elkezdett viszketni a vegbelnyilasom foleg ejszakankent majd kesobb szurt es csipett is majd elmult de kesobb ujra elojott. Elmulik 3 het alatt kb. majd van amikor 2 het mulva van amikor 3 honap mulva visszajon. 2 szer voltam azota...
        Heti rendszerességgel sportolok (futás - konditerem), és emiatt (próbálok) fehérjedúsan táplálkozni. Napi 2g/testsúly fehérjét szoktam bevinni, amely hogy meglegyen, edzés után, reggel, valamint ha este éhes vagyok, megiszok egy adag tejsavó...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Végleges ileostomával élek és több, mint tíz éve van colitis ulcerosa mellett kialakult primer schlerotiáló colangitisem. Az ALP-értékeim gyógyszerszedés mellett 600 és 1000, a GGT-értékek 180 és 350 között...
        Édesanyám 60 éves, 2,5 hónapja történt tragédia a családban, papám bekerült a kórházba, majd 2 hónapra rá elhunyt. Anyukája egyedül maradt, naponta jártak be papámhoz. Gondolom a körülmények is megviselték, és a stressz miatt...
        Kedves doktor úr ( nö) a barátnöm. Terhes. 2honapban. Van és szokot fájni a gyomra. Voltunk. Házi orvosnál, ö azt mondta hogy ez a terheségel elötte is fájt már neki. Irtak neki. Renni. Rágo tabletát de csak rövid idöre szünteti meg. Szedi...
        Kedves XY! 24 éves nő vagyok. Kb.1 éve kezdődött erős gyomorfájdalom étkezés után, főként reggelinél. A görcsölés maximum 5-10 percig tartott, 4-5 hét után elmúlt. Pár hete viszont újból elkezdődött. Általában reggelizés után van...
        Tisztelt doktor úr! Újfent kérném az Ön segítségét, ilyen leletek után mit javasolna, csinálna-e további vizsgálatokat arra nézve hogy mi az ok? Röviden: epe műtét után emésztési gondok, migrén, fáradékonyság, puffadás,...
        Végbéldaganat és a bal vese daganata miatt 2003 novemberében műtöttek.Majd 2005-ben, és 2012-ben agyi infarktust kaptam, majd még ott a sztrokén elzáródott jobb nyaki erem, melyet az érsebészeten megműtöttek. Rendszeres kontroll vizsgálatokra...
        Tisztelt Doktorúr!/Doktornő! 26 éves nő vagyok. Bármit eszek állandóan felpuffadok és székrekedésem van. Egész nap savanyú ételeket (paradicsomosat, eceteset), italt és gyümölcsöket kívánok. Ezeken kívül mást nem is ennék. Hiába...
        Napok óta olyan érzésem van, mintha a torkom és a gyomrom közötti szakaszon folyamatosan lenne valami (először inkább a gyomromhoz közelebb éreztem ezt, most pedig a torkomban). Egyáltalán nincs savas iz, nem mar, nem szúr, nem nyelek nehezen,...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Pár hónappal ezelőtt kezdtek a panaszaim jelentkezni..Nagyon fájt a gyomrom/gyomorszáj tájékom és állandóan teltségérzetem volt...Elmentem orvoshoz,volt vérvétel,hogy lehet helicobachter okozta gyomorfekélyem...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Holnap lesz 6 hete hogy.kórházba kerültem hasnyálmirigy gyulladással amit egy epekő okozott ami az epevezetékbe került és ott ragadt. Nem egész egy hetet voltam bent, szerencsére gyorsan gyógyultam. Azóta szigorú...