• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Több mint két hónapja állandóan korognak,rotyognak a beleim. Székletem változó,mennyisége és állaga változik. Néha hányingerem is van. Bármit eszem hangos hangok jönnek a hásamból,ami nagyon zavaró,főleg társaságban. Nyomásra érződik...
        Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Az eddig, Ön által megválaszolt kérdéseket áttekintve úgy találtam, hogy Ön az Omeprazol helyett inkább más készítményt ajánlana a legtöbb esetben. Érdeklődni szeretnék, hogy az én esetemben is azon a...
        Tisztelt Doktor úr! Olyan problémám van, hogy hónapok óta ég a gyomrom, illetve néha savasat büfögök, kellemetlen ízűt.Picit több a súlyom is mint kellene, 169cm vagyok és 85kg.A tünetem mostanában, az hogy: Fáj, ég a gyomrom, kávé után...
        Üdvözlöm! A legelejétől kezdem. 2013 telén úgy szilveszter tájékán a torkom elkezdett fájni, mintha egy kis gombóc lenne szorítás érzés, olykor légszomj. Elmentem februárba vérvizsgálatra torok váladék vételre gége tükrözésre...
        Üdvözlöm! Az édesanyukám nevében írok, aki 2 hónapja betegeskedik. Másfél hónappal ezelőttmentővel szállítottuk kórházba véres hányás és székelt miatt.Megállapították,hogy gyomorfekélye van, 1 hétig kezelték majd haza engedték.10...
        Tisztelt Doktor Úr! Az epehólyag működésének zavarát(biliaris dyskinesia)állapították meg nálam, a működés mértéke 38%.Nincs epekövem,epehólyag gyulladásom, vérképem tökéletes.Diétázom,így elkerülöm a túlzott gyomorsav...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Olyan tüneteket észlelek magamon, melyeket korábban soha nem éreztem. Két-három hete kezdődött el. A jobb bordaívem alatt egy pontból kiinduló, nem fájdalmas, görcsös érzésnek nem mondható csupán a...
        Tisztelt doktor ur/nő nem tudok hashajtó nélkül székelni már nagyon régóta és nagyon sovány vagyok nem tudom mitől!de már kezdek félni hogy mi lehet nagyon sokmindenen gondolkoztam és szereték magyarázatot kapni és azt hiszem pszhiésen is...
        Tisztelt doktornő/úr !! Már 3. napja fájdogál a gyomrom, egészen pontosan a köldököm feletti rész. Görcsös jellegű fájdalomról van szó, illetve teltségérzés párosul mellé. Lázam nincs, nem hánytam, hányingerem sincs. A hasam nem megy,...
        Szép napot! 23 éves férfi vagyok, kb 1 hete olyan problémám van, hogy a jobb oldali bodra ív alatt szúrófájdalmat érzek.Nem is mondanám fájdalomnak,inkább azt mondanám, hogy zavaró.Legtöbbször nagyobb levegő vételkor jön elő, 1...
        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 2 napja megy a hasam naponta 2-3 alkalommal stressz miatt. Étvágyam nincs és a folyadékot se kívánom. Hányigerem van, lázam nincs. Forduljak orvoshoz?
        Tisztelt Dr úr! Már 2 hete megy a hasam,állandóan morog a hasam,bármilyen hasfogot szedek nem használ.A problémám azóta kezdődöt,hogy a tescoba ettem huslevest meg pörköltet,de ittam forrócsokit is,nem tudom eldönteni melyiktől lehet,mert a...
        Tisztelt Doktorno! A tuneteim januarban kezdodtek, amikor fogamzasgatlot valtottam. Minden nap reggeltol estig tarto hanyinger kinzott. Es nagyon faradekony voltam, erosen hullott a hajam, a labfejemen es a kezfejemen kiutesek voltak. Voltam orvosnal, aki...
        Tisztelt Dr.Nő! 26 éves dolgozó legjobb tudomásom szerint egészséges lány vagyok. Hetente kétszer sportolok, a táplálkozásom elég tudatos néha vannak kihágásaim amikor több cukros több szénsavas üdítőt fogyasztom. Nem dohányzom, nem...
        Jo estet! Azt szeretnem meg kerdezni mitol van. 3hete abba hagytam a helicobaktera kapot 2fajta eros gyogyszert amikor szedtem még nem is voltam roszul csak elején miutan abba hagytam lassan 3hete mivel kurat kell tartani azota gyenge vagyok hanyingerem...
        Tisztelt Doktornő! Vastagbél tükrözésen estem ma át -és jól lehet hasi sztómám van-ezután a végbélből is jön széklet. Kisebb mennyiségű vér is van benne. Szeretném tudni, hogy ez mennyi ideig normális. Alapbetegségem diverticulitis a...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly októberben elején kezdődött a hasi problémám. Egy napon rosszul lettem, éles fájdalmat éreztem a hátamban és a hasamban. Megállapították, hogy epe kövem nincs, de az epében lévő folyadék be van sűrűsödve....
        Tisztelt Doktornő! Már hosszú évek óta van egy visszatérő betegségem, ami erős hasi fájdalommal és magas CRP-vel társul. Már több vastagbél tükrözésen és kivizsgáláson átmentem, de még konkrét diagnózis nem született. Crohn colitis...
        Egy hete van már hasmenésem. Kedd reggel kezdődött majd szerdán nem kellett wc-re látogatnom csütörtök este hasmenés hányás szombaton nem kellett wc-re menni majd vasárnap újra a esti hasmenés hányás. Talán az volt a hiba hogy...
        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly 2 antibiotikum kúra után bélfertőzést kaptam (véres, nyákos széklet), magánrendelésen megkaptam a megfelelő kezelést (supplin, Normix, Progastro 825), rendbe jöttem. Idén ismét volt egy antibiotikum kúrám....