• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdv! Lassan egy hónapja "zubog" a hasam, mintha laktózérzékeny lennék, de ez nem csak akkor jön elő, ha tejes termékeket fogyasztok. A hasamat "nehéznek" érzem, illetve érzékenynek, és rossz a közérzetem. Stressz miatt lehet? Megoldás lehet...
        Tisztelt belgyógyász, gasztroenterológus! Gilbert kórosként szedhető-e lanzoprazol hatóanyagú gyógyszer? A betegtájékoztató szerint károsodott májműködésű betegek esetében maximálva van az adag. Nekem ennél az adagnál többet írt fel...
        Tisztelt doktorúr Azzal a problémával fordulok önhöz hogy január ota a korházakat járom január végen egy ct eredmény miatt miszerint elzárodás van a belekbe és egy tályog megmütöttek. A mütéti szövettan chron betegséggel...
        Tisztelt Cím! Kérdésem a következő :epekő esetén szabad e Salvus vizet inni? Válaszukat előre is köszönöm!
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Panaszaim fél éve kezdődtek.Idegen test érzés a torokban,nyaki szorítò érzés ,hátfájás.Fül orr gégészet,nyaki ultrahang,nyaki doppler vizsgálat,pajzsmirigy vérkép,teljes vérkép,tüdőszűrés következett.Minden...
        Tisztelt Dr.Nő/Úr. Érdeklődni szeretnék betegségem felől, régóta küzdök refluxal, savas felböfögéssel, most voltam gasztrológián, ahol sajnos vérvételből megállapította, hogy autoimmun gastritisem van. Székletből kiderült még, hogy...
        Tiszetlt Doktorúr! Roland vagyok 28 éves soproni lakos. 180 cm vagyok , 65 kg és jelenleg pincérként dolgozom. Azért fordultam Önhöz mert nem tudni mi a bajom és hátha Ön tudn nekem segíteni. Egy éve nem dohányzom, pontosabban áttértem az...
        Tisztelt doktor úr! Hirtelen fellépő egy pontra lokalizalodo fájdalom jelentkezett a bal alhasi részen a szigmabel területén szúró érzés gyakori szekelési ingerem volt,de vér vagy hasmenés nem volt.A kórházban antibiotikumok át kaptam otthon...
        Üdvözlöm Doktor úr/nő 21 éves nő vagyok és körülbelül 1,5 2 hónapja vissza vissza térő fájdalmaim vannak a jobb oldalamon a gyomor körül köldöknél jobb borda alatt és a jobb alhasnál,kb 3 napja csak nyomásérzékeny a jobb alhasnál...
        Tisztelt Doktornő/Úr! 62,5 éves nő vagyok. 20 éve egy vesével élek, jobb oldalon vesefejlődési rendellenesség (két apró vesécske kettős uréterrel) miatt nephrectomia történt. Belgyógyászati előírásra Nebilet és Tritace tablettát...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: 23 éves lány vagyok. Nemrégiben vetten észre a jobb oldalamon, a medencecsontom felett egy kisebb duzzanatot. A másik oldalon is van, de az nem dudorodik ki így! Ezután nem sokkal pedig, 5 napja...
        Tisztelt Doktor úr! Hasmenésem volt az előző héten ( csak napi 1x maximum 2x kellett WC re mennem, a székletem nem volt olyan nagyon híg ) lázam, hasi fájdalmam nem volt. a házi orvosom felírt antibiotikumot (normix) ezt elszedtem napi 2x , a...
        Üdv! Elég kellemetlen kérdéssel fordulok Önhöz, de kicsit megijedtem a tegnapi nap, mikor ez történt velem. Mostanában elég rendszertelen a székletürítésem, van, hogy napi 3-4x, van, hogy 2-3 napig sem kell. Ha Viszont kell, akkor viszonylag...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Pénteken(03.18) nagyon fájt a fejem, ez a hétvégén se múlt el, hiába szedtem fájdalomcsillapítót. Közben vasárnap(03.20) a menstruációm is megjött.Hányingerem is volt, a hasam is ment ( bár azt betudtam annak,...
        A problémáim 2015. októberében kezdődtek, de addig is voltak szútó érzéssel járó és nehezen behatárolható fájdalmaim, melyek jellemzően éjszaka jelentkeztek, kezdetben ½-1 óra, majd egyre hosszabb és nehezebben múló szúró kicsit...
        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron egyik napról a másikra felszökött a lázam 41°C-ig, majd egy hétig nem ment 38 alá. A laboromban magas GOT, GPT és CRP értékek voltak és nagyon alacsony vas. Hepatits, HIV, EBV Helicobacter vizsgálat negatív...
        Szep napot! Voltam egy altalanos vervetelen! Amibol azt a megallapitast kaptam, hogy keves a triglicerid szintem. (0,46)Erzem is hogy rossz az enesztesem sokszor! Puffadok, rossz kozerzet. Mindig sarga elenk zsiros szinu a szekletem! Kerdezem en mi lehet a...
        Üdv! Nagyjából 3-3.5 hete érzékeltem egy (akkor még erősebb) alhasi feszülést, illetve alhasi, szúró fájdalmat a jobb oldalamon. Megijjedtem, vérvizsgálatot csináltattam, amely nem mutatott ki gyulladást, illetve van étvágyam, nem hánytam,...
        Udvozlom! Sok eve kuzdok puffadassal, gazosodassal. NEm nagyon foglalkoztam vele. Gondoltam ilyen vagyok. A szekletem napi egyszer, surgetoen rohanosan hasmenes volt. Ez kb. 10 evig volt. Aztan elkezdett sulyosbodni a helyzet es elkezdtem figyelni magam,hogy...
        Tisztelt DoktornőDoktorúr! 13 éve diagnosztizáltak Crohn betegséggel, és az utóbbi 2 évben a székletürítés egyre nehezebb. Elhegesedett végbélszűkületem van, ami egyre kellemetlenebb panaszokat okoz. A székletürítésem rendszertelen,...