• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő/doktorúr! Hosszú évek óta küzdök makacs székrekedéssel, ami az utóbbi időben rosszabbodott, már 4-5 napos, sőt hosszabb "szüneteket" jelentett.Az elmúlt egy hónapban több változtatással sikerült jelentős javulást...
        Tisztelt Doktorúr!! 20éves nő vagyok,pár hónapja tapasztaltam hogy magypn puffadok,és feszít,espumisant ajánlottak rá,szedem,viszont mindennap puffadt vagyok,és egy napja "törlésnél" véres volt a papír.mi lehet a probléma? Félek hogy meghalok...
        Tisztelt Szakértő! 32 éves férfi vagyok, összetett problémával járom az orvosokat lassan negyed éve. Nyár elején fáradékonyság, rosszullétek, fulladásérzés miatt vérvételen voltam, ahol vashiányt állapítottak meg (csak a vas és...
        Tisztelt Doktornő! Panaszom egy éve kezdődött. Tavaly nyáron egy hosszú alkoholfogyasztós este után 2 alkalommal sem tudtam tartani a székletem - pszichésen megviselt. Ezt követő időszakban féltem ettől, de sorozatos hasmenés kísérte a...
        Tisztelt Doktor Úr! Nekem egy összetett problémám van. Tavaly elmentem a háziorvoshoz puffadással, székrekedéssel és gázosodással. A háziorvosom beutalt gasztroenterológiára. A hasi ultrahangon minden rendben volt. Elküldtek vérvételre,...
        Tisztelt Doktor Úr! 176/66, 47 éves nő vagyok, 1 éve, hogy gyomortáji panaszokkal küzdök, gyomorszájnál erős nyomó fájdalom, puffadás, telítettségérzés, erős hányiger (hányás nélkül). Minden hajnalban gyomorfájdalomra ébredek, amit...
        Tisztelt Doktor úr!A kérdésem az lenne,hogy lehet e gyulladás csökkentőnek szedni a feketeköményolajat a szedett gyógyszerek mellé?
        Tisztel Válaszoló Orvos! Kb. 3 hónapja voltam hasi ultrahangon, amelynél megállapították, hogy 2db 5mm-es cholesterol polypnak megfelelő képlet van az epém falával összefüggésben. Sima epefalat és epevezetéket említenek, Egyebekben nem volt...
        Tisztelt Doktor Úr! Közel három éve makacs gyomorégéssel, és reflux -al (keserű érzés a garatban, főként az étkezést követő félóra után). Több kivizsgáláson is voltam, többek között: vérvizsgálat, székletvizsgálat, ultrahang,...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Ételintolerancia vizsgálaton voltam, az IgE teszt eredmények között felfigyeltem a tojássárgájára ami a 0-0.34 IU/ml referencia tartomány figyelembe vételével 0.73 (**) emelkedett értéket mutatta ki. Lehet ez a...