• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorúr/nő 4 hónapja észleltem és kezdett el zavarni . Napi szinten volt hasmenesem majd szekrekedesem . Mára pedig parnapig szekrekedesem utana 1 este alatt minden kijön belölem. Fájdalmaim vannak es görcsöl közben a hasam. A...
        Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam hasi CT vizsgálaton. Leletemen a következő olvasható: -A pancreasfejben a ductus choledochus lefutásának megfelelően 14x9mm-es kerekded folyadék densitású képlet látható. Mit jelent ez? Daganat van a...
        Vagy fél éve érzek alhasi fajdalmat. Hébe hóba volt csak. Viszont útobbi 3 hónapba sokkal gyakoribb. Leggyakrabban jobb oldalt volt alhasi fajdalmam. Ami erős nyilalás volt.A házi orvos azt mondta vakbél gyanus. Viszont mostmár baloldali...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Körülbelül két hónapja küzdök a problémámmal, amiben a tanácsát szeretnèm kérni: Két hónapja, hogy elkezdtem intenzíven edzeni (heti 4x1,5/2 órát), súlyzós ill. aerob edzést. Mellette diétázom, napi...
        Tisztelt Doktor! H2 kilégzéses tesztem eredménye lactulose folyadék tesztelésekor 4-10-10-25-40-127-165-199. Antibiotikumos kezelés után 3 hónap probiutikus kúrát javasoltak. Őszintén megvallva kicsit óckodom az antibiotikumos...
        Gyerek korom óta beszokott repedni a végbelem, mindig kezeltem neugranormonnal, reparon kenöccsel. Utobbi években egyre jobban berepedt majdnem hetente, csinaltam ülőfürdőt, rostban gazdag ételek, valamint 3 liter ivóviz naponta. Némileg javult a...
        Kedves Doktor! Hónapok, évek óta küzdök hasfájással. Pár éve (kb 3-4)voltam tükrözésen,alul felül, ultrahangon , vérvételen, de semmit sem találtak. Azóta folyamatosan időközönként éjszakai görcseim vannak, amik eléggé erősek....
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Az utóbbi par hetben észrevettem, hogy néha csuklok, de nem rendszeresen és nem hosszan csak 1 csuklás és elmulik. Azt hallottam, hogy ez szív kihagyásra is utalgat. Nem tudom ez igaz? Egyebként más problémát nem...
        Üdvözlöm.Tavaly ősszel volt egy súlyosabb végbélgyulladásom,proktológus által felírt kúpokkal 2 hónap alatt elmult...azóta mindent megteszek hogy a székletem rendben legyen..de hiába.Inni iszok eleget csak kicsi a hólyagom sokat járok...
        Tisztelt Doktor Ur! Tavaly nyáron kezdodtek a tuneteim.Alhasam feldagadt es feszito erzest ereztem majd vizelesi ingerem lett es vizeles utan megkonnyebultem es le lappadt a hasam.Kesobb mar szekrekedessel es hasi panaszokkal szorito erzes egeszult ez ki.Ha...