• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 26 éves nő vagyok és egy olyan problémám van, hogy több, mint egy hónapja állandó (többnyire naponta jelentkező) híg székletem van. A székletürítés gyakran jár kisebb-nagyobb görcsökkel, de utána általában semmi...
        Fél éve vannak panaszaim: Gyomorpuffadás, böfögés (néha ételmaradékkal, néha savas, nem mindig). A böfögés után enyhül a puffadás. Időnként nehezebben kapok levegőt,de tipikus refluxos tünetem, pl. éjszakai savfolyás nincs....
        Tisztelt Doktor úr! Az utóbbi időben kiderült, hogy kontaminált vékonybélszindrómában szenvedek, ami párosult laktóz érzékenységgel. Ezt rendesen ki is vizsgálta a gasztro-orvosom (laktóz, laktulóz ,lisztérzékenység, vérvizsgálat,...
        Tisztelt webbeteg orvosa! A páromnál 2009-ben hasi ct vizsgálat a májban IV.segmentumában 45x40mm-es nagyságú,korai arteriás fásisban halmozó képletet írt le. A szövettani vizsgálat fnh-t igazolt. Sajnos mostanáig nem foglalkozott vele nem volt...
        Tiszteletem,üdvözlöm Önt,Önöket.Olyan problémàm van hogy 2-3 hónapja vìzszerű nyálkás vàladék jön a végbélből.Széklet tiszta,normàlis minden esetben de néha akàr egy pl.:a falnak nekidőlök és a csipőm odaér vagy nyomàst kap...
        Jó Napot! Problémám tavaly november ben kezdődött egy kisebb rosszulléttel,amiből 1,5 honapig tartó hasmenés lett.Ébredés után hangos bélmozgások,kutyorgás és rohanás a mosdóba 3-szor egymás után.Napközben elvoltam ha viszont menni...
        Üdvözlöm! Olyn problémánk van, hogy a nagymamámnak (aki életében először és utoljára 56 éve volt orvosnál, amikor megszülte apukámat)3 hónappal ezelőtt egyik napról a másikra erős alhasi fájdalmi lettek, azóta nem bír enni és...
        Kedves Doktornő/úr! Kb. két hónapja kezdődtek a panaszaim. A köldökömmel jobb oldalon egy vonalban és alatta húzó fájdalom jelentkezik. Hol jobban hol gyengébben. Nem tudom mihez kötni ezt a fájdalmat. Trüsszentés, köhögés nem...
        Jó pár éve kezdődött a napi szinten pár percre érezhető görcsös hasi fájdalom, hőemelkedés,hasmenés. Elmemtem pár vizsgálatra végül a laktóz és glutén érzékenységre gyanakodott az orvosom. Utána befejeztem az orvosokhoz való...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Segítségüket szeretném kérni a 15 éves lányom 221-es étel intolerancia vizsgálatának kiértékelésében és arra lennék kíváncsi, hogy ilyen értékek mellett még milyen további vizsgálatok elvégzését, illetve...