• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy hét elején az esti székletem véres volt. Nem csak véres-nyákos, hanem élénkpiros vérzés. Azóta semmi szerencsére. Aznap reggel székrekedésem volt, én ezzel hozom összefüggésbe. Lehetséges?...
        2011 óta megváltoztak a székelési szokásaim. Hol hasmenés, hol normál, teljesen véletlenszerűen és olyan ételek amik eddig nem okoztak gondot rendre gondot okoznak. Folyamatos a puffadásom és a bélgázosságom. Igen, annyi év óta. Mert pl...
        Tisztelt Doktor Úr! 20 éves fiú vagyok és 2,5 hónapja nagyon nagyon intenzív - hangos - bélmozgásom van, nem fájdalmas de hihetetlen kellemetlen és emiatt aludni sem tudok, mert rossz a közérzetem. Székletem normális, nem véres nem gennyes és...
        Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő lenne: 21 napja műtöttek epekővel (kivették az epehólyagot), a diétát tartom. Eleinte nem is volt semmi gond de most már kétszeri székelésnél is sötét zöld színű a székletem és mar, valamint...
        Tisztelt Doktor Úr, 2-3 hete lettem arra figyelmes, hogy a székletem a szokásosnál vékonyabb, kb. virsli vastagságú és kevesebb mennyiségű a szokásosnál. Feltételezem amiatt, hogy nem a szokásos mennyiségű széklet ürült, a napi 1x -i...
        Tisztelt Doktor Úr, 2-3 hete lettem arra figyelmes, hogy a székletem a szokásosnál vékonyabb, kb. virsli vastagságú és kevesebb mennyiségű a szokásosnál. Feltételezem amiatt, hogy nem a szokásos mennyiségű széklet ürült, a napi 1x -i...
        Tisztelt Doktor Úr, 2-3 hete lettem arra figyelmes, hogy a székletem a szokásosnál vékonyabb, kb. virli vastagságú és kevesebb mennyiségű a szokásosnál. Feltételezem amiatt, hogy nem a szokásos mennyiségű széklet ürült, a napi 1x -i...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Kb fél éve kűszködök a következő problémával: a hasam bal oldalán erôs puffadás a köldöktől balra kb 10cm-re. A rendes széklet nem mindig sikerül, ha viszont igen akkor a székelés után kb 20-30perccel szédülés...
        Tisztelt Doktorno/Doktor ur. Evek ota epetaji fajdalmakkal kűzdök.Jellemző a csaladi halmozodas.Jopar honapja bal bordaiv alatti nehol hullamzoan gorcsos nehol tompa fajdalmaiam is megjelennek periodikusan.Elhizott vagyok etvagyam jo mas panaszom...
        Üdvözlöm, panaszom nyáron kezdődött, kellemetlen nedvesség érzése alt tájékon ,de akkor a melegnek tudtam be.A probléma még most is megvan és nagyon zavar,szeretném megtudni mitől van, hogyan szüntethetném meg, mert jelentősen rontja a...