• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Gyomorszájtájéki fájdalmak gyomortükrözésre mentem. A főorvos úr azt mondta "enyhe" refluxom van Lelet: Szabályos Kerekingredőzet látható. A bulbus és a postbulbaris doudenum nyálkahártyája é. Pylorus szabályos. Az...
        Tisztelt Doktor Úr! Vasárnap hasfájásra ébredtem, ami aztán hasmenést eredményezett többszöri alkalommal is. Ebédet rendeset ettem, de fél óra elteltével ismét rohantam a mellékhelyiségre.Nem volt jó lépés. Délután fájt a fejem és...
        Tisztelt Dr. Úr! Hét héttel ezelőtt endokrinológus javaslatára kértem egy ételintolerancia vizsgálatot a 20 leggyakoribb ételre. Sajnos erősen pozitív lett a tejre, búza-,rozslisztre, gluténra, tojásfehérjére, földimogyoróra. A diétát...
        Jó napot.! Az a problémám, hogy teljesen véletlenül fent hagytam a hüvelyembe egy "tampon" szivacsot. Elfelejtettem és rá 1 1-és fél hónap elteltével ma utaltak be az SBO-ra. És a lényeg hogy hashártyagyulladást észleltek. Nőgyógyászati...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11éve kb amióta megszültem kisfiamat akkor kezdődhetett,hogy néha a végbélnél váladékozásom van,Nem értem miért függne össze a szüléssel,hiszen császárom volt,de azóta van ez a kellemetlen váladék ami néha a...
        jo napot. egy honapja minden este hanyingerem van es felis puffadok...csaladorvos folyadekot ajanlotta...napi 2 l meg iszom, rendszeresen etkezem..es megis minden este kinoz, terhes sem vagyok..mitol lehet? es mivel lehet szuntetni?
        Kedves Doktor Úr! A problémám pár hónapja kezdődött és nagyjából annyi volt, hogy köhögtem. Inkább szárazon, de a háziorvosom felírt köptetőket meg antibiotikumot először (ami nem segített) voltam mellkas röntgenen is ami negatív lett...
        Jó napot! Olyan kèrdèsem lenne hogy kemèny a hasam az utóbbi egy hètben ès fáj nèha görcsösen. Ez mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelt Dr. Nő/ Úr! Feleségemnek napi szinten fáj a jobb oldalon a mája, ami kisugároz a jobboldali lapockához. Volt már ct, többször UH. A 2014 nov-i UH. vizsg. eredménye: Norm méretű hepar VI-os segmentumában ismert éles konturu, echodus...
        Tisztelt dr.úr! 3 héttel ezelőtt kekszet ettem ami nyelésnél megakadt kis része,utána nagyon fájt a nyelöcsövem.Elmentem az ügyeletre írtak fel Sumamed anitbiotikumot mivel megvan dagadva a torkom és bevan gyulladva ami nem használt semmit....
        Tisztelt Doktot Úr! Pár napja azt vettem eszre h a szekletemen valami nyalkas barnas-sargas kocsonyas anyag van. kb. 2 honapja is volt ilyen, de akkor valami masra antibiotikumot kaptam es azzal ez is elmult. szeretnem megkerdezni, hogy ez valami komoly...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2 hete szerdán kezdődött az egész, egy kínai étteremben vacsoráztunk a párommal. Este ő rosszul lett és csütörtökön többször is hányt és hasmenése volt. Én csütörtökön lettem rosszul éjszaka. Míg az ő...
        Tisztelt Doktornő! Nagymamám 96 éves, súlyos demens ágyban fekvő beteg.(Székelési ingert sem érez már.) 3 hete nem volt formált széklete, azóta éppen csak összekente valami a pelenkát. Háziorvos SBo-ra utalta, ahol hasi RTG-t végeztek:...
        Mi lehet az oka,hogy minden reggel folyamatos hányingerem van?hónapok óta minden reggel.és e mellé még fáj is a gyomrom . mi lehet a kiváltó ok?
        Üdvözlöm! Édesapám alkoholista már 30 éve. 10évvel ezelőtt májkómába esett és visszajött.ezután 6 évig nem fogyasztott alkohol tartalmú italokat egyáltalán de több mint 2 éve ismét iszik. 1 hónapja bekerült a kórházba a...
        Üdvözlöm!! A következő a kórtörténetem!! 1 évvel ezelőtt súlyos hasmenéses panaszokkal kerestem fel a gasztrót!1 hónap alatt 10kg-ot fogytam!!Minden féle vizsgálat után(labor,pajzsmirigy hasi ultra,tej-cukor érzék. s.t.b)sem nem tudtak...
        Kedves Dóra! 21 éves lány vagyok és a következő panaszokkal fordulok Önhöz: Körülbelül 3 hete szúró érzést tapasztaltam a bal bordám alatt a hasamnál, majd rá pár napra székrekedésem lett, amely másfél hétig tartott. Ezt követően...
        Tisztelt Doktor Úr! Mostanában reggelente 5-6 körül erős gyomorgörcsre ébredek, egészen a gyomorszájamnál,majd hasmenéssel zárul. Ez kb. 9 órára megszűnik, és egész nap semmi bajom. Eddig 2 hónap alatt 6-szor fordult elő, ebből 2...
        Tisztelt Doktor Úr! 2013. Májusában vastagbéltükrözést végeztek rajtam hasi fájdalmak miatt,és széklet problémák miatt.(hasmenés,szorulás,véres nyálkás széklet) Belső aranyereket állapítottak meg,ezenkívül az IBS betegséget...
        Korulbelul 2hete szekleturites utan eros gyomorszaj koruli fajdalmat kezdtem erezni,mintha szoritana valami.Egesz nap nem tudtam enni,es azota szinte minden nap faj,de csak szekleturites utan jelentkezik.Kulfoldon elek es nincs idopont a korzeti...