• Mire utalhat a magas bilirubin szint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb.másfél hónapja 17 éves fiamnál, magas vérnyomás (átlag 137-143 között) miatti vérvizsgálat során kiderült, hogy igen magas a bilirubin szintje. Totál bilirubin 52,7 umol/l (normál értékek 5,0-21,0) Direkt bilirubin 5,6 umol/l (normál <5,0) Egyéb magas értékek a vérvizsgálat során: Vörösvérsejt szám 5,67 10'12/l (normál 3,50-5,10) Haemoglobin 178 g/l (normál 115-145) Haematocrit 0,51% (normál 0,35-0,45) Tünetként alkalomszerűen a tenyér bőrének halvány sárga színét, és egy alkalommal vettük észre amikor a szemfehérje is sárgának tűnt. Panaszai nincsenek. Háziorvosunk javaslatára, a húsokat csökkentettük, tejet pedig egyáltalán nem ivott az eredmény megismerése óta. Másfél hete újabb vérvételre került sor, ahol ismételten magas értékek mutatkoztak, 52,1 umol/l. Pillanatnyilag egyéb vizsgálatra még nem került sor, mert orvosunk szabadságon van, ezért nem sikerült vele konzultálni a további teendőkről. Fenti eredmények mekkora aggodalomra adnak okot, milyen betegségre utalhatnak? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges, és étrenddel befolyásolható-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a bilirubin, Gilbert-kór, magas bilirubin szint témában

        Ha a bilirubin-emelkedés izolált (nem jár más májenzim-értékek eltérésével), a tünet oka Gilbert-kór lehet. Ez egy veleszületett epekiválasztási zavar, mely az átmeneti, enyhe sárgaságon kívül egyéb eltérést nem okoz, aggodalomra nem ad okot. Ez esetben a fizikai megerőltetés, mindenféle májkárosító anyag (vegyszer, gyógyszer, alkohol) és az éhezés kerülése javasolt, mert ezen faktorok rontják az amúgy is nehezített epeelválasztást, következményes sárgaságot okozva.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-05-27 13:09:46; Megválaszolva: 2010. május 27., 13:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Ur! Tavaly nyáron kezdodtek a tuneteim.Alhasam feldagadt es feszito erzest ereztem majd vizelesi ingerem lett es vizeles utan megkonnyebultem es le lappadt a hasam.Kesobb mar szekrekedessel es hasi panaszokkal szorito erzes egeszult ez ki.Ha...
        Tisztelt Doktor Úr! Az én problémám összetett, és nem tudom, hogy összefüggenek-e. 2 éve elkezdődött nálam egy periolalis dermatitis, 3x voltam vele bőrgyógyásznál:1.krém eltüntette egy darabig, 2.krém semmit nem ért, ezért harmadjára...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2016.07.21-én jártam cöliákia teszten, ahol az alábbi eredményeket kaptam: EMA IgA - Negatív, tTG IgA 4,5 (Ref.Tart: 0-10), tTG IgG 10,9 (Ref.Tart: 0-10). Ekkor gasztroenterológus tanácsára gluténmentes diétába...
        Kedves doktor Úr /Nő! A panaszom a következő. Három napja elkaptam vmit, hánytam is egyszer, lázas voltam, hasmenésem is volt. Egy nap alatt lefolyt. A gondom az hogy két napja éjszaka nem tudok aludni, mert olyan érzésem van a nyelőcsőben,...
        Tisztelt Doktor Úr ! A gyermekemnek hónapok óta megy a hasa - főleg evés után. Egy ponton -jobb oldalt érez fájdalmat. Volt CT vizsgálaton. Több nyirokcsomó- de patológiás méretet nem ér el. A rectum oralis és középső harmadában...
        Tisztelt Doktor Úr! Hónapokig tartó puffadásos panaszok után, vastagbéltükrözést követően a következő a diagnózisom: Sigma diverculitis. Számtalan, ujjbegynyi gyulladt diverticulum található a szigmabélen. 40éves nő vagyok. 2, egymást...
        TISZTELETTEL KÉRDEZNÉM MIELÖTT MEGVENNÉM GYÓGYSZERT,HOGY IGAZ LEHET AZ ALÁBBI HIRDETÉS? Dr. Kovács Mariann, hepatológus, a budapesti Egészségtudományi Intézet klinikai gyógyszerterápiás és sürgősségi osztályának professzora. Fáj a...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz ami az utóbbi időben kezdődött nálam. Rendszeresen fellépő hányingerrel küszködöm. Általában étkezések után jelentkezik, illetve már minimális alkoholfogyasztás után. Tudni...
        Magas a GPT. Zavaros a látásom és néha sárgás a szemem. Lehet összefüggés? Karbamid 7,9 GPT 84 Gamma-GT 51 HDL 1,15 Triglicerid 2,17 Monocita 40,5 RDW 15,6 Ezek a csillagos eredményeim. Köszönöm a válaszát! Üdv.: Gábor
        Jònapot. 24éves nő vagyok, az elmult 6évem igen stresszes munkával telt. Az otthon sem volt nyugodt. Kb 3éve elkezdődött hasmenés napi rendszerességgel, jobb bal oldali igen erős görcsök. Pár hete, igen gyengének érzem magam, szédülök,...