• "Fura széklet"

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/no,

        34 éves férfi vagyok. Kb 2 hónapja megváltozott a székletem, emésztetlen ételt látni benne. A Háziorvosom elkuldott vérvételre, minden rendben. Mezym Forte 10000 gyógyszert szedtem kb. 2 hétig, aztán sajnos megint ugyanolyan lett a székletem. Múlt héten nem ettem semmiféle zoldséget, akkor normális volt a székletem, most újra elkezdtem enni zoldségeket és gyumolcsot is, és sajnos megint emésztetlen darabok vannak a székletemben(almahéj, borsó, kukorica, uborka), bár már kevesebb, mint pár héttel elobb. Viszont mostanában jobb oldali enyhe fájdalmaim vannak(nem folyamatosan), ami valamikor a gyomorszáj mellett érezheto, amolyan szurkáló érzés, valamikor pedig a jobb oldali borda tájékán. Párszor nagyon enyhe teltségérzéssel párosul. Reggel szinte soha nem fáj semmim. Naponta egyszer vagy kétszer székelek normálisan, de néhanapján elofordul kozbe kozbe 4-5-szor is kisebb mennyiség is. Már nagyon meg vagyok ijedve, mert soha semmiféle probléma nem volt még a gyomrommal, mindent meg tudtam enni mindennel, teltségérzetem, puffadásom, gyomortáji fájdalmaim soha nem voltak, hasmenés, hányás, vagy hányinger csak nagyon nagyon ritkán fordult elo életemben (évente 1x, vagy még ritkábban). Mi lehet a gond, kihez forduljak? Válaszát elore is koszonom

        WEBBeteg szakértő válasza a székelési panasz témában

        Leírása alapján emésztési zavarban szenved. ezt támasztja alá az is, hogy a Mezym Forte (ami emésztőenzimeket tartalmazó készítmény) segített a panaszok megoldásban. Sajnos a hasnyálmirigy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb emésztőenzimet termel, így előfordulhat, hogy a korábban minden panasz nélkül elfogyasztott mennyiségű étel már nem emésztődik meg tökéletesen. Hasonló panaszt okozhat a bélflóra megváltozása is (a növényi rostok nagyrészét a bélbaktériumok bontják le). Ez utóbbi fennállását valószínűsítem, mert 34 évesen még hasnyálmirigy-elégtelenség nem jellemző. A bélflóra helyreállítására könnyű-vegyes diétát és probiotikumok kúraszerű fogyasztását javaslom (Progastro825). Emelett ha nehéz vagy nagy mennyiségű ételt fogyaszt el, a Mezym forte eseti használata jó megoldás.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-13 14:38:13; Megválaszolva: 2010. május 13., 14:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: