• Vastagbélpolyp

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Úr/Nő!

        Már többször voltam vastagbél polipeltávolításon .S az utolsó alkalommal a szövettan Idézem:a szigmabél :malignusan transzformálódó tubulovillosus adenoma,borderline neoplasiával(legalább pTis)BNO:C1890

        Morf:81403 adenocarcinoma

        Még kéthelyről távolítottak el polipot a Colontransversumból

        az egyikBNO:1260Ún.flat tubularisadenoma,enyhe dysplasiával.A colon jóindulatú daganata.

        a másik colon transversum:adenomatubulare polyposum részletei,enyhe dysplasiával

        Diagnozis:

        BNO:1280 végbél jóindulatú daganata.

        Most ma megyek a rosszindulatú polypeltávolításra,azt mondta a dr.nő hogy ha a polyp alapjából vett minta nem mutat  rosszindulatú eredményt akkor a műtét elkerülhető de ha igen akkor műtét kell.Kérdésem nem lehetne ezta bélszakaszt eltávolítani egyből mert igen macerás ez a sok colonoscopia most megyek az idén 3-ad szorra és még csak május van .Továbbá milyenek a kilátásaim a további időre nézve? Köszönöm megtisztelő válaszát.István.

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbél polip témában

        Kedves István!

        Amennyiben jobbnak tartja, hogy a vastagbelet kivezessék, vagy később teljesen eltávolítsák, és egyáltalán vastagbél nélkül kíván élni, akkor nem jól világosítottuk fel Önt, betegségének természetéről. Kollégám jól informálta arról, ha a polypot teljesen el tudja távolítani, és a polyp testet a vastagbél nyálkahártyájával összekötő nyélben nincs rosszindulatú elváltozás, akkor az eltávolítás után a vastagbélnek ez a szakasza egészségesen tud tovább működni. Ha a daganatos részt mégis sebészetileg kell eltávolítani, akkor is nagyon nagy az esély, hogy Ön a későbbiekben rákmentesen, teljesen egészséges módon tud élni. Sajnos, a vastagbél egyéb területein viszont polyp bármikor keletkezhet, ezek születése főképp 50 éves kor felett gyorsul fel, ezért még mindig a legenyhébb és legkorszerűbb módja, ha vastagbéltükrözéssel figyeljük a vastagbél állapotát. A hashajtás szokott a legkellemetlenebb része lenni a tükrözésnek. Amennyiben Önt altatásban, vagy bódításban vizsgálják, nem emlékszik majd a vizsgálatra, és nem fűződik negatív élménye hozzá. Az ún. elterülő polyp (flat adenoma) miatt célszerű annak területét megjelölni tussal, hogy mindig megtaláljuk a területet, ami nem emelkedik ki, és sokszor nem is tudjuk nyomon követni a további sorsát. Szerencsére a legenyhébb típusú szövettani elváltozást írták le ebben az esetben. A polypok generálódása miatt azonban az Ön életét végig kell kísérje a colonoscopos vizsgálatok sora.  

        Minden jót kívánva:

         

         


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010-05-10 16:19:26; Megválaszolva: 2010. május 10., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: