• Gyomorgörcs, haspuffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dotktornő-/Úr!

        Panaszaim néhány hónappal ezelőtt kezdődtek, bár eleinte azt hittem csak átmeneti és magától rendbe jönnek a dolgok. Napközben, ebéd után (reggelire csak joghurtot eszem) hangosan korog a gyomrom és kb. 1 óra elteltével gyomorgörcsök, has puffadás gyötört. Eleinte azt gondoltam, hogy a tejes kávétól van az új munkahelyemen, így aztán elhagytam azt de panaszaim nem múltak. Ekkor elkezdtem diétás ételeket fogyasztani és egyben az adagokat is csökkentettem, ez egy ideig enyhítette a panaszokat, de aztán ismét felerősödtek. Persze esténként is hasonlók voltak a problémáim és többször nem aludtam a gyomorgörcsök és a puffadás miatt.

        Végül felkerestem a háziorvosom aki elmondásomra alapozva, vizsgálat nélkül gyomorgyulladás ellen írt orvosságot (?Pantroprazol?). A panaszaim nagyjából akkor kezdődtek amikor kiköltöztünk a feleségemmel Németországba és a stressz hatásra vezette vissza az orvos.
        4-5 nappal később szinte teljesen elmúltak a gyomortájéki görcsök viszont folytatódtak az alhasi tájékon (20-30 perces időközönként) puffadással társulva, méghozzá olyan kellemetlenül, hogy úgy éreztem mindjárt szétdurranok. "Lefax" nevezetű rágótablettát vettem be enyhítésre, de nem hatott.

        Ismét elmentem a háziorvoshoz aki ezennel fissura vizsgálatra küldött, mivel a hátsó tájékon is fájt a görcsökkel egy időben.

        Fissura vizsgálaton nem találtak semmit és felmerült a béltükrözés és a gyomortükrözés, melyre 2 hét múl vára kaptam időpontot. A vérvizsgálat eredményét még nem tudom.

        A fő problémámat jelenleg a puffadás és az alhasi fájdalmak jelentik, ha nem távoznak kb. 2 óránként a gázok, ismét elviselhetetlen görcsök gyötörnek akkor is, ha semmit sem eszek, ha pedig bármi szilárdad fogyasztok, annyit sem kell várnom. Így nem tudok dolgozni és ráadásul próbaidőmet töltöm. A nagydolgok sem mennek könnyen, mert csak levegő távozik és nincs valós inger.

        Gyermekkoromban Hirssprunggal műtöttek és aggódom, ehhez kapcsolódhat a probléma.

        Ön szerint milyen irányba lehetnekellene tovább vizsgálódni, esetleg gombafertőzés vagy maga a gyógyszer mellékhatásai is lehetnek?

        Köszönettel,

        WEBBETEG

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfájás témában

        A panasza nem annyira bonyolult, de sok oka lehet, ezért számos vizsgálatot szükséges lenne elvégezni. Először is nem írt a hasi UH eredményéről, ezt is meg kellene csinálni, majd szükséges a H2 kilégzési teszt elvégzése is tejcukor érzékenység irányában, vagy esetleg a velünk élő bélflóra kipusztult, kiszorult a vastagbeléből, ami aztán az ételeket erjesztve, gázosságot okoz. A Hirschprung betegség most is fennállhat, ezért feltétlen javaslom, hogy ne a háziorvost, hanem gyomor-bél gyógyászt keressen fel, aki lépésről lépésre vizsgálva, ki tudja zárni a puffadás okait, illetve szükség esetén speciális további vizsgálatokat is indokoltnak tart majd ( pl. bél rtg a bélmozgás, esetleges akadály kimutatására).

        Gyógyszerelésébe nem kívánnék beleszólni, mindenesetre a Pantoprazol terápiát feltétlen folytassa.

        Üdvözlettel:

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-10 15:04:09; Megválaszolva: 2010. május 10., 15:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: