• lisztérzékeny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T szakértő!mai napon megállapítottak nálam egy un.gluten sensitiv enterophatiat hosszas vizsgálat során amit azért tettek hogy megállapítsák miért vagyok vérszegény és miért nem hat a felírt gyógyszer.örülök hogy kiderült mert mint mondta a prof. úr lehetnek ebből másodlagos problémák ezért mindenképpen betartom az előírásokat.viszont ez a vérszegénységi állapot vizsgálása már 2009 novemberétől folyik és közbe közbe bizony előfordult nálam pont olyan tünetű hasmenés ami-mint utána olvastam-utal erre a betegségre.sőtt hogy tovább menjek már ez a hasmenés 2001ben elő jött.és nagyon sokáig tartott hogy elmúljon amit máig nem tudok mitől múlt el.nem jöttek rá hogy ez áll a háttérben pedig akkor is volt vérvizsgálat ,UH.majd minden évben 2-3x előjött és idővel magától elmúlt.akkor azt mondták hogy a májamnak van baja mert a GOT GPT értékeim 100fölött voltak ami ha nem volt hasmenésem rendeződött.most megint magas 80 és61.kérdésem az lenne hogy mikor alakulhatott ez ki nálam? mivel gyerekkorom óta vérszegény vagyok! és nem tudtuk hogy ezért lehet e mostmár a sok év eltelte-30éves vagyok- miatt valamilyen daganatom?vagy ez csak most 2001 től a hasmenés óta alakult ki nálam de az is 9 év azóta is kialakulhatott valami rossz?nem csináltunk vékonybél biopsiát mert a magas érték 100%ban bizonyította ezt a betegséget:endomysium IgA e.at.:pozitív,endomysium IgG e.at.:pozitív,transzglutamináz IgA e.a.t.:>2000,0.béta globin szekvenálás (1)a bétaglobin génben mutáció nem mutatható ki,DNS izolálás: OK.ezek az adatok állnak a papíromon.köszönöm válaszát

        WEBBeteg szakértő válasza a lisztérzékenység témában

        Kedves Kérdező!

        A lisztérzékenység örökletes megbetegedés, de a környezeti tényezők nagyban befolyásolják a kialakulás időpontját. Ennek megfelelően biztosra nem lehet megmondani hogy Önnél korábban is ez volt a tünetek hátterében, de természetesen sajnos elképzelhető. A másodlagos elváltozások, annak ellenére, hogy Ön már 30 éves, általában később szoktak kialakulni. Azonban, most, hogy kiderült a probléma eredete, mindenképpen a diéta szükségességét hangsúlyoznám én is. Emellett a bélbiopszia szükségességét is említeni szoktuk, mert a végleges diagnózist az adja meg. A rendszeres kontrollok segítségével pedig egyensúlyban tudja tartani a betegségét, anélkül, hogy kötelezően kialakuljon szövődmény.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010-05-05 11:32:57; Megválaszolva: 2010. május 05., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: