• Funkcionális emésztési zavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő /Úr!

        Nagyjából egy hónapja egy előadás kapcsán stresszesebb napokat éltem meg. Abban az időszakban semmilyen étel nem maradt a szervezetemben, az étkezéseket szinte azonnal székletürítés követte. Voltam háziorvosnál, aki Reasec tablettával kezelte a hasmenést. A panaszok el is múltak, de felváltotta az étvágytalanság, az étkezéseknél gyorsan bekövetkező telítettség érzet , émelygés, hányinger, böfögés. Sem hasmenés, sem hányás nem volt, ellenben állandó ideges gyomorérzet jellemző.

        A kérdésem az lenne, hogy ez a még mindig fennálló stresszes élet következménye, vagy komolyabb gyomor-bélbetegségre utal? Lehet-e otthon kezelni a tüneteket vagy érdemes szakorvoshoz fordulni?

        Válaszát előre is köszönöm!

        B.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztési panasz témában

        Kedves B.!

        Először javasolt a táplálkozását rendezni, naponta 5-szöri kis étkezés, levegőnyelés kerülése, táplálkozási napló, ez alapján a panaszt okozó ételek kerülése, egyszerű szénhidrátok, fehér liszt kerülése, javasolt bő folyadék, probiotikum fogyasztása.Ha ezek néhány héten belül nem hoznak enyhülést, akkor javasolt a gasztroenterológiai kivizsgálás, ugyanis a panaszok hátterében állhat akár epe termelődés zavara vagy epekövesség is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010-05-04 11:44:53; Megválaszolva: 2010. május 04., 11:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: